Париж vs ІДІЛ: як Франція стала головним ворогом терористів

Париж vs ІДІЛ: як Франція стала головним ворогом терористів

Серія терактів в Парижі відбулося пізно ввечері, 13 листопада. / Фото: Reuters

Хроніка бомбардувань та взаємних погроз

Серія терактів в Парижі відбулося пізно ввечері, 13 листопада. / Фото: Reuters
Ввечері, 13 листопада, у Парижі сталася серія терактів. Кілька вибухів пролунали поруч зі стадіоном "Стад де Франс" під час матчу між збірними Франції та Німеччини. На грі був присутній президент Франції Франсуа Олланд. Він не постраждав.

Ще кілька терактів сталися в одному з ресторанів 10-го округу Парижа і концертному залі "Батаклан" - 11-й округ. У ресторані невідомі відкрили стрілянину, а в концертному залі, де відбувався концерт рок-групи Eagles of Death Metal відвідувачі стали заручниками.

Під час штурму були вбиті близько 100 осіб. Це підтвердила французька поліція. Всього ж, за офіційними даними, загинуло 140 осіб – 100 під час штурму концертного залу і 40 в інших локаціях Парижа. Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив, що всі терористи, що захопили заручників в "Батаклані", вбиті.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава" . "Це вендета за Сирію. Це 11 вересня Франції", — цитує заяву терористів італійський інформаційний телеканал Sky Tg2.

Чому терористи обрали Париж і як Франція стала одним з головних ворогів ІДІЛ – читайте нижче в короткій хроніці бомбардувань та взаємних погроз.

15 вересня. В будівлі французького МЗС пройшла "Міжнародна конференція за мир і безпеку в Іраку". Основна мета заходу – розробка стратегії війни проти ІДІЛ. У конференції взяли участь представники 26 країн, ООН, Ліги арабських держав та ЄС. Однією з головних цілей конференції Олланд назвав знищення терористичного угрупування.

Вранці напередодні конференції в Ірак (з бази в Абу-Дабі) вилетіли перші французькі розвідувальні літаки, щоб підготувати "ґрунт" для майбутніх бомбардувань. Олланд також нагадав про "помилку", допущену рік тому, коли пропозицію Франції про бомбардування в Сирії було відкинуто.

22 вересня. "Ісламська держава" пригрозила нападами громадянам США, Франції та інших країн, влада яких приєдналися до антитерористичної коаліції. Відповідний заклик містився в поширеному бойовиками аудіозаяві офіційного представника "Ісламської держави" Абу Мухаммеда аль-Аднани.

Глава МВС Бернар Казнєв поспішив заспокоїти співгромадян, заявивши, що влада готова відповісти на ці загрози: "В останні кілька місяців наші сили безпеки були мобілізовані для запобігання ризиків, пов'язаних з терористичними угрупованнями, що діють у Сирії та Іраку".

27 вересня. Єлисейський палац повідомив, що "Франція завдала авіаударів по Сирії". Цілі були обрані після розвідувальних польотів, що тривали два тижні.

Перша атака пройшла поблизу міста Дайр-ез-Заур на північному сході Сирії. Олланд також заявив, що, за необхідності, будуть нові атаки.

09 жовтня. Друга серія авіаударів французької авіації припала по тренувальному табору бойовиків у Сирії. На нього скинули бомби два винищувачі Rafale. За словами міністра оборони Франції, цілі були досягнуті.

10 листопада. Франція завдала авіаударів по двох нафтових об'єктах ІДІЛ в Сирії. Літаки ВПС країни розбомбили позиції терористів на сході в районі Дейр-Ез-Зора. Один удар прийшовся по вузловому центру розподілу потоків нафти, другий - по сепараторному заводу, що забезпечує відділення газів від нафти.

14 листопада. За словами президента Франції Франсуа Олланда, жертвами терактів у Парижі стали 127 осіб. Кілька сотень перебувають у лікарнях. У країні оголошено 3-денний траур.

Повʼязані теми:

Наступна публікація