Перед нападом на гей-клуб Омар Матін зателефонував до поліції і заприсягнувся у вірності "ІДІЛ" - ЗМІ

Перед нападом на гей-клуб Омар Матін зателефонував до поліції і заприсягнувся у вірності "ІДІЛ" - ЗМІ

Фото: Reuters

"Ісламська держава" поки що не взяла на себе відповідальності за напад.

Омар Мартін зателефонував у 911 і заприсягнувся у вірності "Ісламській державі", перш ніж атакувати гей-клуб в Орландо.

Про це повідомив журналіст NBC News Піт Уїльямс. Конгресмен Адам Шифф, старший демократ у Комітеті розвідки Палати представників, також повідомив CNN, що раніше Матін клявся у вірності "ІДІЛ".

Двоє співробітників правоохоронних органів підтвердили The Daily Beast, що безпосередньо перед початком стрілянини Матін зателефонував до місцевої поліції і заявив про свою вірність самопроголошеній "Ісламській державі".

У той же час "ІДІЛ" не взяла на себе відповідальність за напад на гей-клуб. У соцмережах в акаунтах, пов'язаних з терористичною організацією, з'явилася фотографія Омара Матіна. Під нею напис: "Людина, яка скоїла напад на нічний клуб у Флориді, внаслідок чого було вбито 50 людей і десятки поранені". Більше ніяких заяв угрупування не зробило.

12 червня вночі в американському місті Орландо невідомий увірвався до клубу Pulse, де влаштовують вечірки ЛГБТ-спільноти, та відкрив стрілянину.  Жертвами інциденту стали 50 людей, ще принаймні 53 отримали поранення і були госпіталізовані.

Сам нападник був ліквідований під час перестрілки із спецпризначенцями. Убивця був озброєний гвинтівкою і пістолетом, при ньому також був підозрілий пристрій. Повідомлялося, що він захопив заручників і забарикадувався в гардеробі. Видання Washington Post повідомило ім'я підозрюваного. Ним виявився 29-річний Омар Матін. За непідтвердженими даними, його батьки – вихідці з Афганістану. Американські спецслужби перевіряють можливі зв'язки підозрюваного із радикальними ісламістськими угрупуваннями.

Місцева поліція визнала напад на нічний клуб локальним терактом. За даними американських ЗМІ, стрілянина в орландському клубі стала найчисельнішою за кількістю жертв в історії США та другим наймасштабнішим терактом після 11 вересня 2001 року. У штаті Флорида запровадили надзвичайний стан.

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація