"Пересидів" 9 президентів США і пережив сотні замахів. Вісім рекордів Кастро за життя

"Пересидів" 9 президентів США і пережив сотні замахів. Вісім рекордів Кастро за життя

Фото: Reuters

Кубинський лідер Фідель Кастро помер у віці 90 років.

У ніч проти 26 листопада помер відомий на весь світ кубинський лідер Фідель Кастро.

Його величали як іконою революції, так і тоталітарним диктатором. Свого часу він був одним із тих, хто дав початок Холодній війні 1959 року, зазначають у The New York Times.

До всього, за життя Кастро зумів побити кілька рекордів. Тож наразі пропонуємо добірку найбільш незвичайних фактів з його біографії.

Від народження до "революціонера"

Народився майбутній революціонер у достатньо заможній сім'ї. Його батько, Анхель Кастро Аргіс, був іспанським емігрантом, який розбагатів і став власником великої цукрової плантації. Натомість мати Кастро Ліна Рус Гонсалеc була простою куховаркою в маєтку батька. Разом вони народили сімох дітей, і один із них — Фідель.

Сам Кастро вчився на юриста, і після студентських років у Гаванському університеті він почав найбільше проявляти свій "революційний" характер. Так, у віці 22 років він протестував проти вбивства популярного лідера Ліберальної партії Колумбії, Хорхе Гайтана.

Згодом він став адвокатом і був спійманий на тому, що намагався повалити тодішнього диктатора Фульхенсіо Батисту.

Уже через чотири місяці після Кубинської революції 1959 року і перемоги над Батистою, чорнобородий і підтягнутий Фідель Кастро завітав до Штатів, де потиснув руку віце-президенту Річарду Ніксону і заявив, що він не комуніст.

"Я знаю, весь світ думає, що ми комуністи, але звісно, я говорю дуже ясно: це не так", — сказав тоді Кастро, передає International Business Times.

Я знаю, весь світ думає, що ми комуністи, але звісно, я говорю дуже ясно: це не так.

Молодий Фідель Кастро

Вісім рекордів Кастро

Видання The Independent назвало його третім політиком у світі, який найдовше очолював державу. Він поступається лише королеві Великобританії та королю Таїланду. Крім того, він найдовше обіймав посаду прем'єр-міністра Куби, допоки хвороба не змусила його поступитися "коронним" місцем 2006 року своєму братові — Раулю.

Кастро — "кривавий" диктаторThe Wall Street Journal 2005 року навело різноманітні цифри загиблих "від рук" революціонера людей. Так, повідомляють, що майже 78 000 невинних загинули, намагаючись втекти від його диктатури. Ще 5 300 осіб втратили свої життя, воюючи із комунізмом у горах Ескамбрай (здебільшого фермери), а також у Затоці Свиней. За кордоном було вбито 14 000 кубинців під час "революційних пригод" Кастро. У 1980-х він також відправив 50 000 солдатів до Анголи, щоб допомогти комуністичному режиму відбити повстанське об'єднання. 

Кубинський революціонер одного дня виголосив найдовшу за тривалістю в світі промову. Він навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса, адже 29 вересня 1960 року в ООН Кастро виступав перед публікою 4 години і 29 хвилин. Однак, найдовшим його виступом вважається промова 1986 року на III з'їзді Комуністичної партії в Гавані. Вона тривала 7 годин і 10 хвилин.

За словами самого Кастро, на нього здійснили величезну кількість замахів. Так, кубинського лідера намагалися вбити щонайменше 634 рази, і як заявляв лідер, більшість із замахів скеровувалися проти нього з Центрального розвідувального управління США.

Приміром, Кастро намагалися отруїти за допомогою отруйних пігулок, токсичної сигари, вибухових молюсків, хімічно обробленого костюма і навіть небезпечного порошку, який мав би лишити Кастро бороди, а отже — і популярності.  Щодо замахів він одного разу сказав: "Якби здатність виживати після замахів вважалася Олімпійською дисципліною, я б отримав золоту медаль".

Якби здатність виживати після замахів вважалася Олімпійською дисципліною, я б отримав золоту медаль.

Фідель Кастро

До всього, Кастро як лідер Куби "пересидів" аж дев'ятьох президентів США — від Дуайта Ейзенхауера до Білла Клінтона. І це попри всі інтриги ЦРУ, вторгнення Штатів до Затоки Свиней і 45 років економічних санкцій.

На Кубі для Фіделя Кастро скрутили найбільшу в світі сигару

На Кубі для Фіделя Кастро скрутили найбільшу в світі сигару

Колись запеклий любитель сигар Кастро, а саме 1985 року, кинув курити. Із того моменту протягом близько 30 років лідер Куби й клубка диму не пустив. Через рік після того, як Кастро позбувся поганої звички, він сказав: "Найкраще, що ви можете зробити з коробкою сигар, то це віддати її своєму ворогу".

Найкраще, що ви можете зробити з коробкою сигар, то це віддати її своєму ворогу.

Фідель Кастро

Кастро чимало "досягнув" і в сімейному житті. За життя він мав двох дружин і щонайменше 7 і щонайбільше 11 дітей, повідомляють у Miami Herald. Його старший син, Фідель Кастро Діас-Баларт, — копія батько, вишколений СРСР вчений-ядерник. Донька Аліна Фернандес, своєю чергою, втекла з Куби під виглядом туристки 1993 року, згодом вела свою радіопрограму в Маямі. Цікаво, що імені п'ятьох синів Кастро від дружини Далії Сото починаються на літеру "А".

Якось лідер Кастро запустив проект під назвою "Біле вим'я". Він мав на меті виготовлення рекордних обсягів молока, таким чином — популяризувати колективізовану агрокультуру Куби наприкінці 1980-х. "Біле вим'я" потрапило до книги рекордів Гіннеса, адже в його рамках корова тільки за один день давала 110 літрів молока.

Повʼязані теми:

Наступна публікація