Перший крок до сепаратизму: боснійські серби провели заборонений референдум

Перший крок до сепаратизму: боснійські серби провели заборонений референдум

Фото: Reuters

У Республіці Сербській хочуть святкувати день незалежності.

У неділю, 25 вересня, боснійські серби провели референдум щодо святкування Дня Республіки Сербської 9 січня.

Оголошення результатів плебісциту очікується упродовж 48 годин, але за попередніми результатами, більшість учасників референдуму сказали "Так".

9 січня 1992 року Республіка Сербська оголосила про незалежність і через три місяці після цього розпочалася кровопролитна трирічна війна у Боснії. Конституційний суд країни заборонив проведення референдуму, оскільки згідно з основним законом Боснії, національне свято має бути прийняте усіма членами федерації.

Уряд Боснії та Герцеговини, а також західні країни засудили проведення референдуму. Є побоювання, що визнання 9 січня національним святом може знову розпалити міжетнічні конфлікти у Боснії.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік вже заявив про свої наміри провести у 2018 році референдуму щодо незалежності від Боснії і Герцеговини. Зазначимо, що перед проведенням референдуму Додік відвідав Москву, де зустрічався з Володимиром Путіним, передає DW.com.

Нагадаємо, перед референдумом Євросоюз прийняв від Боснії заявку на членство: тепер Європейська Комісія визначить, чи відповідає ця країна критеріям, щоб отримати статус держави-кандидата на членство, а цей процес займе близько року.

Боснія і Герцеговина подала заявку на членство в ЄС у лютому 2016 року. Тоді Сербська автономія у складі країни відмовилась виконувати основні умови Брюсселя. Внаслідок тиску з боку ЄС у липні 2016 року Сербська автономія погодилась на умови ЄС. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація