Підсумки Радбезу ООН: сподіватися на "блакитні каски" на Донбасі не варто

Підсумки Радбезу ООН: сподіватися на "блакитні каски" на Донбасі не варто

Фото: Reuters

В ООН надто багато проблем по організації своєї роботи.

У Нью-Йорку Рада Безпеки ООН обговорила поточні проблеми миротворчих операцій у світі. Головними негараздами "блакитних касок" названі повільна комунікація всередині контингенту, обмежені повноваження, протидія країни-приймальниці і слабка ефективність самої Ради Безпеки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Найбільше від військових конфліктів страждає цивільне населення. У світі майже 60 мільонів біженців, з них 20 мільонів – діти. Це більше, аніж населення України. Люди сподіваються, що їх захистять миротворці. Але присутність миротворчого контингенту ще не означає повну безпеку.

"ООН сповнена рішучості працювати колективно, аби підтримати держави усього світу у справі захисту їхніх громадян, а також для того, аби переконати сторони конфлікту виконувати свої обов'язки. Але навіть найефективніша миротворча місія не зможе захистити кожну цивільну особу", - визнав генсек Бан Кі Мун.

У Нью-Йорку Рада Безпеки ООН обговорила проблеми миротворчих операцій у світі

У Нью-Йорку Рада Безпеки ООН обговорила проблеми миротворчих операцій у світі

Бездіяльність Ради Безпеки ООН під час геноціду в Руанді та неефективність миротворчого контингенту під час етнічних чисток у колишній Югославії у середині 1990-х примусили ООН кардинально змінити підхід до миротворчих операцій. Але незважаючи на окремі успішні місії у Африці і на Близькому Сході, нерішучість та безініціативність командування досі залишаються однією з головних проблем.

"Необхідно почути заклик країн-постачальників миротворців розширити можливості та повноваження місій. Бо ми маємо досвід, коли командуючий чекав вказівок годинами і не міг своєчасно прийняти рішення про відбиття атаки на населений пункт. Якщо все це реалізувати, миротворчі місії стануть бульш ефективними", - заявила постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

Саме бездіяльність Радбезу, а точніше, протидія постійного члена Росії, не дозволяє утворити місію ООН на Донбасі. Розмови про миротворчу операцію на Сході України ведуться вже півтора роки, але ситуація так і не зсунулась з мертвої точки, тож сподіватись на "блакитні каски" українцям не варто.

"Ми постійно закликаємо Раду Безпеки створити миротворчу місію, аби припинити страждання цивільного населення у зоні конфлікту. Але ці заклики поки що не почуті. Озброєні незаконні формування, за котрими стоїть Росія, при прямій підтримці регулярних російськіх військових досі ведуть війну на Донбасі", - констатував постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Наразі у Євросоюзі обговорюється утворення озброєної поліцейської місії на Донбасі, але зважаючи на неоднозначну репутацію спостерігачів від ОБСЄ, ця перспектива також зависла у повітрі.

Нагадаємо, що раніше українські дипломати дорікнули Радбезу ООН у бездіяльності.  За словами заступника міністра закордонних справ України Сергія Кислиці, як непостійний член Радбезу Україна не з чуток знає, що іноді орган не може оперативно відреагувати на загрози цивільному населенню, оскільки швидкому розгортанню місії з підтримання миру заважає відсутність згоди приймаючих країн.

Кореспондент ТСН Андрій Васильєв

Повʼязані теми:

Наступна публікація