Після двох років кривавої війни у Ємені оголошують чергове перемир'я

Після двох років кривавої війни у Ємені оголошують чергове перемир'я

Король Саудівської Аравії Аль Сауд / Фото: Getty Images

Зупинення вогню триватиме два дні і може бути подовжене.

Командування сил арабської коаліції за сприяння ООН ухвалило рішення про дводенне припинення вогню в Ємені.

Перемир'я має початися по обіді за місцевим часом у суботу, 19 листопада. Про це повідомляє саудівське агентство SPA.

Так, саудівська коаліція сприяє уряду Ємену в початку перемир'я у боротьбі з повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран.

У разі, якщо озброєні загони хуситів і сили, які їх підтримують, дотримаються своїх зобов'язань, то перемир'я автоматично продовжиться.

Ще одна умова продовження припинення вогню — дозвіл на доставку гуманітарної допомоги до районів, що перебувають в облозі, насамперед — до міста Таїз.

При цьому  з міста мають зняти облогу, а також дозволити прибуття представників сторони, що підтримує переворот у комітеті з врегулювання в Захран аль-Джануб.

Таке рішення було ухвалено у відповідь на зусилля, яких зокрема доклала ООН для встановлення миру в Ємені.

Сили арабської коаліції зобов'язалися виконувати умови перемир'я, які зазначені в посланні президента Ємену Абд Раббо Мансура Гаді до короля Саудівської Аравії Салмана ібн Абдул-Азіза Аль Сауда.

Також зазначають, що в разі порушення перемир'я хуситами арабська коаліція дасть їм відсіч, а також відновить заборону на патрулювання в повітрі і морі, зокрема — повітряної розвідки хуситів та їхніх прихильників.

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Сполучені Штати Америки завдали ракетного удару по Ємену

Нагадаємо, місяць тому у Ємені оголошували триденне перемир'я вперше за півроку кровопролиття.

11 вересня в Ємені внаслідок теракту загинуло 10 військових урядової армії, ще 14 отримали поранення. Смертник на начиненому вибухівкою автомобілі в'їхав у позиції урядових військ.

А 29 серпня терорист-смертник підірвав себе у автомобілі біля міста Аден. Унаслідок теракту загинуло, за різними даними, від 50 до 60 осіб. Ще близько 60 – госпіталізовані внаслідок поранень.

Не так давно в Ємені внаслідок авіаудару по жалобній процесії загинули 140 осіб. Незабаром арабська коаліція на чолі з Саудівською Аравією назвала цей авіаудар помилковим

Між іншим, уперше есмінець ВМС США USS Mason піддався ракетному обстрілу біля берегів Ємену з території, підконтрольній повстанцям-хуситам, у неділю, 10 жовтня.

Після цього США завдали кілька ракетних ударів по повстанцях у відповідь. Це вперше, коли США з початку війни в Ємені прямо вдарили по країні.

У неділю, 16 жовтня, Сполучені Штати й Британія офіційно закликали конфліктні сторони Ємену негайно та безперечно зупинити вогонь.

До слова, у квітні 2016 року в Ємені вже оголошували перемир'я, однак, збройні протистояння поновилися.

Повʼязані теми:

Наступна публікація