Півмільйону росіян загрожує звільнення

Півмільйону росіян загрожує звільнення

Фото: Reuters

Більше половини працівників, які перебувають у режимі неповної зайнятості, працюють на підприємствах автопрому.

Міністр праці та соціального захисту РФ Максим Топілін заявив, що під ризиком звільнення перебуває близько 500 тисяч осіб, з них 301 тисяча зараз перебуває в режимі неповної зайнятості.

За його словами, більше половини працівників, які перебувають у режимі неповної зайнятості, працюють на підприємствах автопрому, але ця ситуація, як запевнив міністр, перебуває під контролем.

Також йдеться про людей з різних галузей, в тому числі з державного і муніципального управління, а також представників фінансового банківського сектора.

Нагадаємо, що за 2015 рік ВВП Росії впав на 3,7%, інфляція сягнула 12,9%, промислове виробництво впало на 3,4%, відтік інвестицій в основний капітал становить 8,4%, реальні грошові доходи росіян упали на 4%, а реальні зарплати зменшилися на 9,5%.

Середня вартість нафти марки Urals, від прибутків з продажу якої залежить економіка РФ та стабільність рубля, за рік упала майже вдвічі. У 2014-му показник становив 97,6 долара США за барель, а вже у 2015-му – 51,2. Протягом минулого року долар у Росії здорожчав на третину. Сьогодні він коштує близько 80 рублів.

Головними викликами 2015 року чиновники назвали санкції (геополітичну напруженість) Заходу через агресію Кремля проти України, відтік капіталу та дешеву нафту. Якщо така ситуація збережеться й надалі, то падіння ВВП у 2016 році може скласти 1%, зупинятиметься чи скорочуватиметься виробництво, падатиме рівень життя росіян і не варто буде очікувати на зростання інвестицій.

Нині уряд РФ розробляє антикризовий план, на обов'язкові заходи для якого потрібно віднайти додатково 600 млрд рублів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація