З приходом Трампа для Європи почалась нова ера - Neue Zürcher Zeitung

З приходом Трампа для Європи почалась нова ера - Neue Zürcher Zeitung

Фото: Reuters

Заяви новообраного президента США Дональда Трампа про Європу спірні і суперечливі.

Дональд Трамп дивиться на Європу, з світоглядом правого популіста і супротивника ЄС. Його висловлювання показують, що Європа лише умовно може розраховувати на Сполучені Штати.

Про це пише Ніклаус Нусплігер у статті "Початок нової ери для Європи", опублікованій на сайті газети Neue Zürcher Zeitung.

Після приголомшливої перемоги Дональда Трампа, багато чиновників, дипломатів і політиків в Брюсселі сподівалися на те, що все буде не так погано. Як і всі його попередники від часів Другої світової війни, майбутній американський президент також визнає геополітичне значення НАТО і ЄС. Ці надії підкріпили майбутній держсекретар Рекс Тіллерсон і майбутній міністр оборони Джеймс Мэттіс, які під час слухань у сенаті розкритикували Росію і підтримали НАТО.

Безцеремонні нападки

Тому ще більше роздратування викликало інтерв'ю, яке Трамп дав незадовго до вступу на посаду в своїй вежі на Манхеттені німецькому "Bild" і британській "The Times". Вперше після виборів, обраний президент" детально прокоментував позицію щодо Європи – при цьому, він погрожував німецькій автомобільній промисловості величезними штрафами, що суперечать СОТ, назвав НАТО "застарілим", а "брексіт" "чудовим", і завершив все прогнозом, що ЄС залишать й інші країни.

Спостереження Трампа досить спірні, тому міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц зміг переконати Раду ЄС з міжнародних відносин у тому, що новий уряд можна судити тільки за його вчинками. Крім того, представники Європейської комісії та НАТО відреагували на інтерв'ю підкреслено спокійно. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер був дійсно стурбований, але наголосив, що вважає, що Сполучені Штати в майбутньому також будуть зацікавлені в партнерстві з Європою.

... Заяви Трампа показують, що майбутній президент США ініціює початок нової ери, тому що він абсолютно по-новому дивиться на світ по той бік Атлантики

Ніклаус Нусплігер, Neue Zürcher Zeitung

Але заяви Трампа показують, що майбутній президент США ініціює початок нової ери, тому що він абсолютно по-новому дивиться на світ по той бік Атлантики. Досі, республіканці і демократи вважали НАТО опорою американської політики безпеки. Безперечним було і те, що політично стабільна Європа та ринкові відносини – також в інтересах США. На саміті НАТО в липні в Польщі Барак Обама закликав європейців до співпраці і м'якого "брексіту", щоб запобігти ослаблення післявоєнної архітектури Заходу та США на тлі російської агресії.

Трамп - "великий шанувальник" всього, чого завгодно, але його мало цікавить ЄС. Він навіть сказав, що йому байдуже, чи продовжить існувати ЄС. Він вважає союз засобом реалізації німецьких інтересів, який був створений, "щоб залучити до торгівлі Сполучені Штати". Британцям, після "брексіту" він пообіцяв швидке завершення торгової угоди.

Швидше, ніж очікувалося, почали збуватися побоювання посла США в Брюсселі, що йде у відставку, Ентоні Гарднера. Нещодавно він стверджував, що колишній глава британської націоналістичної партії UKIP і перший прихильник "брексіту" Найджел Фарадж значно вплинули на погляди Трампа щодо Європи. Майбутнього президента США Гарднер застеріг від "божевілля", яким може стати підтримка розколу ЄС.

Стимул для противників

Своїм економічним протекціонізмом, скептицизмом щодо міграції та критикою рішень Ангели Меркель під час міграційного кризи Трамп зміцнює позиції правих противників ЄС у Західній Європі. Презирство Трампа до ЄС, вільної преси і поділу влади також стають стимулом для прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і лідера Польщі Ярослава Качинського. Раніше їхні авторитарні порушення верховенства закону спричинили за собою попередження Вашингтона. Тепер обидва сподіваються на союзника в конфронтації з ЄС, від якого вони очікують фінансових надходжень і відкритого ринку, але без політичного втручання.

В одному з інтерв'ю, Трамп двозначно висловився про Путіна і підтвердив, що НАТО застаріло, тому що, нібито, не бореться з тероризмом

Ніклаус Нусплігер, Neue Zürcher Zeitung

Качиньський неоднозначно ставиться до Трампа через його можливе зближення з російським президентом Володимиром Путіним і критику НАТО. В одному з інтерв'ю, Трамп двозначно висловився про Путіна і підтвердив, що НАТО застаріло, тому що, нібито, не бореться з тероризмом. Крім того, "дуже несправедливо по відношенню до США", що тільки 5 з 22 союзників виділяють узгоджені 2 відсотки від валового внутрішнього продукту на оборону (насправді, до НАТО входять 28 країн. Для Ісландії існують дані тільки 2012 року, згідно з якими, острівна держава виділяла 0,13 відсотка від ВВП на оборону). Але Трамп сказав, що НАТО має для нього важливе значення. Тим не менш, суперечливі сигнали викликали невизначеність у військовому альянсі.

Небезпечна невизначеність

Навіть якщо прагматики в уряді і будуть стримувати Трампа, цілком можливо, що ексцентричний лідер через власну примху поверне відправлених у Польщі в рамках НАТО американських солдатів

Ніклаус Нусплігер, Neue Zürcher Zeitung

Навіть якщо прагматики в уряді і будуть стримувати Трампа, цілком можливо, що ексцентричний лідер через власну примху поверне відправлених у Польщі в рамках НАТО американських солдатів. Інсайдер в Брюсселі називає цю невизначеність практично запрошенням для Путіна вивчити межі дозволеного на східному фланзі НАТО.

Під час перебування Трампа в Білому домі Європа може розраховувати на США лише умовно. Найкращою відповіддю стане єдність Європи, сказав міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Айро. Цілком можливо, що європейці створять оборонний союз ЄС. Але, враховуючи становище ЄС, складно сказати, чи вистачить у них для цього сил.

Нагадаємо, Трамп заявив, що канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила катастрофічну помилку, проводячи політику, яка призвела до напливу в країну мільйонів мігрантів. Трамп вважає, що ЄС став транспортним засобом для Німеччини. Американський президент пророкує, що все більше країн-членів Європейського союзу може проголосувати за вихід з ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація