Погані новини та перемога Путіна. Як світ відреагував на результати референдуму у Британії

Погані новини та перемога Путіна. Як світ відреагував на результати референдуму у Британії

Фото: Reuters

Перемога прихильників виходу ЄС схвилювала політиків із різних країн. 

Сьогодні, 24 червня, у Великобританії офіційно оголосили підсумки референдуму щодо виходу з Європейського союзу (Brexit). За результатами плебісциту, більшість жителів Великобританії проголосували за вихід з ЄС – 51,9%. Залишитися у Євросоюзі хочуть 48,1% учасників референдуму.

ТСН.ua зібрав реакцію світових політиків та урядовців на рішення британців.

Одним із перших результати волевиявлення прокоментував міністр закордонних справ Німеччини Фран-Вальтер Штайнмайєр. Він наголосив, що рішення британців вийти з ЄС розчаровує.

"Новини з Великобританії справді розчаровують. Це сумний день для Великобританії і Європи".

Очільник польського МЗС Вітольд Ващиковський також був стурбованим результатами плебісциту і заявив, що прийняте британцями рішення свідчить про необхідність зміни концепту Євросоюзу.

"Brexit - це погані новини для Європи і для Польщі", - наводить його цитату польське видання Wiadomosci.

Глава МЗС Франції Жан-Марк Еро заявив, що засмучений результатами референдуму в Великобританії щодо членства в ЄС.

"Євросоюз продовжить рухатися вперед, але він має відреагувати і повернути довіру людей. Це необхідно", - наводить Reuters слова Еро.  

Натомість скандальна лідер французької партії  "Національний фронт" Марін Ле Пен назвала рішення мешканців Великобританії  про вихід із ЄС "перемогою свободи" і закликала провести аналогічний плебісцит у Франції.

"Перемога свободи! Як я просила багато років - ми повинні провести такий же референдум у Франції і країнах ЄС", - наголосила вона.

Глава палати депутатів чеського парламенту Ян Гамчек у Twitter назвав Brexit найсерйознішим втручанням у євроінтеграцію "з часів Другої світової".

Глава Європарламенту Мартін Шульц наголосив, що відносини між Великобританією та Євросоюзом були неоднозначними  і рішення виборців треба дотримуватися. Також він закликав до проведення переговорів щодо виходу Великобританії якнайшвидше.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про те, що Брюсселю варто дослухатися до думки народу.

"Чому Угорщина в ЄС? Угорщина в ЄС, тому що ми віримо в сильну Європу. Але Європа сильна тільки тоді, коли вона може дати відповіді на основні запитання, такі як імміграція, що сприяло б зміцненню самої Європи, а не її послаблення. ЄС не зміг дати відповіді на ці запитання", - цитує заяву Орбана Reuters.

Глава Європейської Ради Дональд Туск заявив, що у Євросоюзі були готові до такого рішення великобританців.

"Що тебе не вбиває, робить тебе сильнішим… Сьогодні від імені 27 лідерів я можу сказати, що ми сповнені рішучості зберегти нашу єдність", - наводить Reuters цитату Туска.

Перший міністр Шотландії Нікола Фергюсон заявила про тверді наміри залишатися у ЄС, попри результати референдуму у Великобританії.

"Шотландія продемонструвала сильний, однозначний голос, щоб залишатися в ЄС, і я вітаю підтримку нашого європейського статусу. Ми очікуємо на остаточний результат у Великобританії, але Шотландія висловилася і висловилася рішуче", - наголосила політик.

Міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд заявив про те, що після референдуму у Великобританії президент РФ Володимир Путін відчує "невелике послаблення тиску" з боку міжнародної спільноти, пише ВВС.

Український президент Петро Порошенко заявив про те, розраховує на те, що Британія залишиться частиною єдиної Європи, а санкції проти РФ будуть подовжені.

"Вірю, що, незважаючи на результат референдуму, Британія залишається в Об'єднаній Європі і захищатиме спільні європейські цінності. Вважаю, що сьогодні нагальний виклик для Європейського Союзу – знайти шлях до сердець євроскептиків, аби не дати жодного шансу опонентам європейського інтеграційного проекту та їх щедрим спонсорам. Розраховую, що санкції проти Росії як країни-агресора будуть продовжені", - написав він у Facebook.

Колишній посол США в Росії Майк Макфол, своєю чергою, заявив, що результати референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС є результатом перемоги "зовнішньої політики Володимира Путіна".

"Сьогоднішні події - це велика перемога для зовнішньої політики Путіна. Віддайте йому належне ", - йдеться у його повідомленні у Twitter.

У МЗС Японії наголосили, що Токіо і надалі зберігатиме міцні відносини із Великобританією після перемоги прихильників виходу Великобританії із ЄС  та діятиме, виходячи з захисту власних інтересів.

"Очевидно, надалі між Великобританією і ЄС пройдуть різні консультації, наша країна буде уважно стежити за тим впливом, яке матимуть (підсумки референдуму – Ред.) на Японію і на світову спільноту, і буде діяти відповідно і виходячи з інтересів нашої країни" , - наводить РИА "Новости" цитату японського міністерства.

В.о прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахой заявив про те, що ситуація в економіці Іспанії дозволить країні витримати наслідки виходу Великобританії з Євросоюзу.  

"Нинішня ситуація економічного зростання і створення робочих місць, баланс зовнішніх рахунків і той факт, що у Іспанії здорова фінансова система, допоможе нам витримати", - наводить заяву Рахоя телеканал 24 Horas.

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці  після оприлюднення результатів закликав змінити Європу.

"Ми повинні змінити її, щоб зробити більш людяною і справедливою Але Європа - це наш будинок і наше майбутнє", - йдеться у його повідомленні у Twitter.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація