Полонієва справа Литвиненка. Британський суд назвав Путіна імовірним замовником убивства

Полонієва справа Литвиненка. Британський суд назвав Путіна імовірним замовником убивства

Путіна називають можливим замовником убивства Литвиненка / Фото: Reuters

Прем'єр Великобританії Девід Кемерон не відкидає запровадження нових санкцій проти Росії.

Політичний землетрус цього тижня зародився у туманному Альбіоні – на британських берегах. Імовірний замовник убивства – ці слова вже кілька днів звучать поряд з іменем Володимира Путіна.

Російський президент міг особисто дати згоду на вбивство колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. І це стверджують не опоненти Кремля, а один із найавторитетніших у світі Королівський суд Лондона. Контроль наркотичного ринку, співпраця з мафіозі та педофілія. Через ці звинувачення на свою адресу Путін міг піти на злочин, йдеться у доповіді.

Що означає це для самого Путіна, чи вдарить по позиціях Кремля і як реагуватиме на результат розслідування Лондон, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

"Отруєні стосунки", "Росія вбила британця на вулицях Лондона", "Державне вбивство під керівництвом Путіна" – західна преса фактично називає російського президента вбивцею. Сенсаційними заголовками видання світу вибухають після того, як у Лондоні озвучують результати судового розслідування у справі про радіоактивне отруєння колишнього працівника ФСБ Олександра Литвиненка. Авторитетний британський суддя вголос називає ім'я імовірного замовника цього злочину – першої особи Росії.

"Операція ФСБ вбити містера Литвиненка була, можливо, схвалена містером Патрушевим – тодішнім головою ФСБ, а також президентом Путіним", – зазначив суддя Високого суду Лондона Роберт Оуен.

Більше того, деякі перекладачі твердять, що замість слова "можливо" суддя вжив найвищу юридично доступну йому форму – "найімовІрніше". Британська Феміда не сумнівається – активного критика путінського режиму в 2006-му у готелі отруїли екс-працівники російських спецслужб Андрій Луговий і Дмитро Ковтун. У чашку з чаєм вони підкинули полоній-210 – радіоактивний порошок, який буквально випалює людину зсередини, прирікаючи на повільну мученицьку смерть.

Та головне, що полоній-210 краще за візитівку вказує на ім'я замовника. Придбати полоній простим смертним неможливо. Ним володіють тільки ядерні держави і будь-які операції з ним контролюються так само ретельно, як "червона" кнопка на ядерній зброї.

Британський суд наразі мав довести, що члени путінської адміністрації і сам Володимир Путін мали мотиви для вбивства Литвиненка. І виявили не тільки політику, а й і особисту ворожнечу.

У Лондоні Володимира Путіна назвали ймовірним замовником вбивства Олександра Литвиненка

У Лондоні Володимира Путіна назвали ймовірним замовником вбивства Олександра Литвиненка

Їхні шляхи перетинаються у 1998-му, коли Путін очолює ФСБ. За кілька місяців організація опиняється у центрі скандалу після прес-конференції Олександра Литвиненка. Той разом з колегами зізнається, що їм замовили вбивство бізнесмена Бориса Березовського. Згодом Литвиненко говорить і про корупцію в організації, і свого нового шефа звинувачує, що той покривав місцевий криміналітет. Поки ФСБ виправдовується, Литвиненка заарештовують за перевищення повноважень. З тюрми він виходить 1999-го й одразу стає фігурантом іще кількох кримінальних справ. 2000-го Литвиненко разом з родиною тікає до Британії і просить там політичного притулку. У Лондоні колишній ФСБшник продовжує викривати діяльність Путіна.

Злочини, про які більше десяти років тому говорив Литвиненко, нині згадуються на сторінках британського розслідування. Йдеться і про причетність Путіна до контролю наркотичного ринку Петербурга, і про його співпрацю із тамбовським злочинним угрупованням та міжнародним мафіозі Могилевичем, що поставляв зброю "Аль-Каїді".

А надто, згадується про молоді роки російського президента – у школі КДБ він попався на педофілії й спецслужби тоді зібрали на нього чималий компромат, який Путін знищив, коли очолив ФСБ.

"Навіть натяк на те, що високопосадовці можуть бути причетними до кримінального злочину, вже є достатнім сигналом для відповідних дій: арешту майна, зміни відносин, зупинці співпраці на будь-якому рівні з державою", – говорить юрист Олександр Серьогін.

Запровадити проти Путіна санкції та видворити з території Великої Британії всіх співробітників російських спецслужб одразу після оприлюднення доповіді закликає вдова Олександра Литвиненка, Марина.

"Я закликаю до економічних санкцій та заборони в'їзду тим, хто причетний до вбивства, зокрема і містера Патрушева та Путіна. Недопустимо, що прем'єр-міністр не зробить нічого, зважаючи на небезпечні знахідки містера Оуена", – зазначила вдова Олександра Литвиненка Марина Литвиненко.

Та не лише суддя Оуен. Британці шоковані, що на їхній вулиці Кремль, ледь не відкрито, застосував брудну радіоактивну мікробомбу. Офіційний Лондон поки що говорить про покарання лише для двох фігурантів цієї справи – імовірних виконавців злочину. Видати їх Британії Росія відмовляється.

"Головні підозрювані Андрій Луговий і Дмитро Ковтун можуть бути арештовані, якщо виїдуть за кордон. У світлі висновків доповіді уряд піде далі й заморозить активи цих двох осіб", – наголосила міністр внутрішніх справ Великобританії Тереза Мей.

Витончений британський гумор – такою фразою на розслідування реагують у Москві. У Кремлі доповідь називають провокацією та політично заангажованою справою проти Росії. Такої ж думки – і один із можливих виконавців злочину, а нині російський депутат Андрій Луговий. Він заявив, що швидше Місяць зустрінеться з Землею, ніж він з британським правосуддям.

"Усе це я можу назвати не інакше, ніж спектаклем", – заявив Луговий.

Значно серйознішою справу вважають британські журналісти. Вони певні, що йдеться не стільки про вбивство у серці Лондона, скільки про загрозу національній безпеці країни й очікують від уряду відповіді. На шпальтах газет – пропонують створити власний "список Магнітського", вдарити по розгалуженій мережі російських шпигунів та навіть розслідувати відмивання російських "брудних грошей".

Прем'єр Великобританії Девід Кемерон не відкидає запровадження нових санкцій.

"Ми запровадили санкції, аргументували Європі їхню необхідність через незаконні дії Росії в Україні. Але чи повинні ми на якомусь рівні мати відносини з Росією у зв'язку з потребою вирішення сирійського конфлікту? Так, але ми зробимо це з тверезим поглядом і дуже холодним серцем", – сказав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Про нові антиросійські санкції обіцяють подумати і у США. Речник Білого дому напряму каже, що опоненти Кремля довго не живуть. Згоден із ним і російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза. Минулоріч, як і в Литвиненка, у нього раптово почали відмовляти внутрішні органи, політик впав у кому, а аналізи показали, що вміст важких металів у його організмі в десятки разів більший за норму. На відміну від Литвиненка, йому пощастило вижити.

"Дуже багато людей або були вбиті, або померли якимось дивним способом, або на них були здійснені замахи. Саме тому я не сумніваюся, що на мене було скоєно замах на вбивство з суспільно-політичних мотивів", – переконаний Володимир Кара-Мурза.

Він сподівається з'ясувати, хто стоїть за замахом. Усю інформацію Володимир Кара-Мурза передав слідчим, та на швидкий розгляд справи не сподівається. Натомість, вірить, що Британія всерйоз візьметься за росіян.

"Саме ця країна є одним з найбільш улюблених місць для кремлівських чиновників і кремлівських олігархів. Тут вони люблять зберігати свої заощадження, купувати нерухомість, яхти і відкривати банківські рахунки. Розраховую, що влада Великобританії поведеться принципово, а не цинічно і застосують заходи у відповідь на цей вердикт у справі Литвиненка", – каже Володимир Кара-Мурза.

Не лише замовником вбивства, а й відповідальним за смерті майже трьох сотень пасажирів малайзійського "Боїнга" світові ЗМІ можуть назвати Путіна вже за кілька тижнів. У лютому Міжнародна слідча група оприлюднить результати розслідування катастрофи рейсу МН-17. А далі за справу може взятися міжнародний суд, створення якого цього тижня підтримав Європарламент. Здається, Кремль і особисто Путін пройшли свою точку неповернення.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Катерини Федорченко, Романа Цимбалюка, Анастасії Боринець та Галини Гранн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація