Польща виходить на марш пам'яті: у країні згадують жертв Смоленської трагедії

Цього року держава поновила розслідування жахливої авіакатастрофи, в якій загинула політична й церковна еліта.

Цього дня шість років тому під Смоленськом розбився літак Ту-154, яким летів президент Польщі Леха Качинський разом з дружиною, а також представники військового керівництва, політики та церковна еліта. Вони мали вшанувати пам'ять польських офіцерів, розстріляних органами НКВС, однак самі загинули.

Вранці у Варшаві перед президентським палацом відбулася хвилина пам'яті, під час якої зачитали прізвища усіх жертв катастрофи. У містах Польщі символічно прозвучали сирени у пам'ять про жертв трагедії.

Голова уряду Беата Шидло відвідала могили загиблих у катастрофі на варшавському кладовищі Повонзкі й відкрила пам'ятну таблицю на будинку міністерства розвитку.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда поклав квіти до могили президентського подружжя Леха і Марії Качинських у королівському замку на Вавелі у Кракові.

Крім того, він покладе вінок перед пам'ятником жертв Смоленської катастрофи на військовому кладовищі у столиці, а також покладе квіти до могили останнього президента РП в екзилі Ришарда Качоровського, тіло якого російського сторона замінила рештками іншої особи.

Увечері відбудеться марш пам'яті до президентського палацу, який завершиться виступом Ярослава Качинcького, голови правлячої партії "Право і справедливість" (PiS).

В лютому цього року у Варшаві створили нову урядову підкомісію з розслідування авіакатастроф державної авіації: вона поновила розслідування Смоленської трагедії.

Нагадаємо, Ту-154 Леха Качиньського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. При посадці літак зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через туман. Загинули всі пасажири й екіпаж літака. В авіакатастрофі під Смоленськом Варшава звинувачує двох російських диспетчерів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація