Польща вирішила розсекретити дані про Смоленську катастрофу, в Росії назвали це "дном"

Польща вирішила розсекретити дані про Смоленську катастрофу, в Росії назвали це "дном"

Фото: Getty Images

Поляки хочуть добитися правди в питанні про причини аварії президентського літака біля Катині.

Повторне розслідування аварії літака, на борту котрого загинули польські високопосадовці, привело фахівців до висновку, що Росія маніпулювала даними Смоленської катастрофи. Польські експерти вважають, що російська сторона довго не видавала Варшаві чорні скриньки, отже інформацію на них було змінено, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Російська комісія приховала кілька секунд запису на чорних скриньках. Знайшовши і проаналізувавши це, польські дослідники дійшли висновку, що з самописців було усунуто інформацію про технічні несправності, що виникли на облавку літака на висоті 15 метрів від землі. Чому ці дані були приховані – члени комісії не коментували.

Оголосили результат повторного розслідування Смоленської катастрофи

Оголосили результат повторного розслідування Смоленської катастрофи

Офіційно вони не висувають жодних гіпотез щодо причин катастрофи, а намагаються від самого початку проаналізувати весь доступний матеріал для встановлення правди. "Збираючи дані, ми також намагаємося встановити їх правдивість, тому що багато даних ми отримали, наприклад, з російських, тобто іноземних джерел. Ми вже знайшли підтвердження, що деякі дані було зманіпульовано", - наголосив голова підкомісії Вацлав Берчинський.

Польські експерти відновили слідство, бо рапорти попередніх комісій непереконливі. Є свідчення, що дані фальшували, маніпулювали ними і приховували правду щодо реального перебігу подій. Це підтвердили як польські, так й іноземні ескперти. "Прошу не сподіватися, що комісія назве винних, бо це не є завданням цієї комісії. Її задача – з'ясувати, які чинники і події привели до цієї трагедії", - пояснив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич. Крім того, у відомстві пообіцяли розсекретити документи щодо обставин катастрофи. До них можуть отримати доступ не тільки дослідники, але й громадськість – з огляду на великий суспільний резонанс цих подій.

Росія вже гостро відреагувала на заяви польських дослідників. Речниця МЗС РФ назвала їх русофобськими і "справжнім дном". Комісія тим часом заслухала понад десять свідків і планує продовжити свою роботу. Більше того, у Польщі мають намір ексгумувати тіла загиблих – тих, які ще не були ексгумовані у процесі слідства.

Літак із польськими високопосадовцями зазнав катастрофи під російським Смоленьськом 10 квітня 2010 року. На президентському борту ТУ-154 було 96 чиновників, серед них президент Лех Качинський з дружиною, військові та духовенство. Усі летіли на Катинське кладовище, аби вшановувати память репресованих поляків.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація