Поляки вийшли на масові мітинги проти повної заборони абортів

Поляки вийшли на масові мітинги проти повної заборони абортів

Фото: Reuters

 Ініціатори антиабортного закону чекають на рішення спікера Сейму про збір підписів.

Поляки протестують проти цілковитої заборони абортів. Мітинги відбуваються в кількох польських містах та європейських столицях.

До польського Сейму потрапив законопроект від громадської організації, яка домагається тотальної заборони абортів. Нинішній закон називають компромісним, хоча противників – вистачає. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Свобода, рівність та аборти за вимогою – скандують під Сеймом у Варшаві кілька тисяч поляків. Мітинг проти цілковитої заборони абортів організувала коаліція з 60 феміністських та правозахисних організацій. Вони переконують, що жінка, а не лікар чи уряд має ухвалювати рішення.

Польща має один із найконсервативніших у Європі законів  переривання вагітності. Зробити аборт може лише жінка, яку зґвалтували, існує загроза її життю або плід має генетичні вади. Як наслідок, у Польщі процвітає абортивний туризм – переривати вагітність полячки їздять до сусідніх країн, наприклад, в Україну. Або переривають вагітність у Польщі підпільно – часто в небезпечних умовах.

Ініціатори цілковитої заборони абортів непохитні. Кажуть, що потрібно рятувати життя дітей за будь-яких обставин. Мовляв, ліберальна європейська політика призводить до вимирання Європи.

Польський Єпископат оголосив  власне звернення про повний захист ненароджених. Під час його оприлюднення в костьолах Польщі де-не-де жінки  залишили приміщення на знак протесту. Заклик єпископату підтримує провладна партія "Право та Справедливість", яка має тісні зв'язки з церквою, та прем'єр Беата Шидло. Поки ініціатори антиабортного закону чекають на рішення спікера Сейму – він має дати згоду на збір підписів, після чого законопроект може бути поставлений на голосування. Противники заборони абортів збирають підписи під власним закоропроектом лібералізації абортного законодавства.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Маргарити Ситник.

Поляки протестують проти повної заборони абортів

Поляки протестують проти повної заборони абортів

Повʼязані теми:

Наступна публікація