Попри офшорний скандал уряду Ісландії вдалося втриматися в своїх кріслах

Попри офшорний скандал уряду Ісландії вдалося втриматися в своїх кріслах

Фото: Reuters

Парламент Ісландії не зміг відправити у відставку уряд.

Ісландський уряд зміг виграти голосування за вотум недовіри, ініційоване опозицією на тлі скандалу з офшорами, через які пішов у відставку прем'єр-міністр країни. Як повідомляє Bloomberg, за відставку уряду проголосували 25 депутатів, проти були 38.

Як зазначається, результат був очікуваний, оскільки правляча коаліція у складі Прогресивної партії і Партії незалежності має 38 місць у парламенті. Водночас опозиція і надалі планує наполягати на відставці уряду, розпуску парламенту і проведенні нових виборів.

Раніше повідомлялося, що після відставки прем'єра Сігмундура Гуннлаугссона уряд очолив міністр сільського господарства та рибальства Сігурдур Інгі Йоханнссон.

З часу оприлюднення "панамських документів" тиск на пана Гюннлейгссона з вимогою піти у відставку зростав. Цього вимагали тисячі людей, які вийшли на протест біля будівлі парламенту в Рейк'явіку.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зараз з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захуре - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

PanamaPapers

Сам Порошенко запевнив, що не виходив за межі правового поля. Він заявив, що є першою посадовою особою в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків й сплати податків. Він наголосив, що передав управління своїми активами до інших компаній. 

Водночас юридична фірма "Авеллум", яку Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, заявила, що на сьогодні договір про створення blind trust було підписано.  Пізніше фіскальна служба також  не побачила порушень у відкритті Порошенком офшорів.

Часткою Порошенка в корпорації Roshen справді управляє родина Ротшильдів

Часткою Порошенка в корпорації Roshen справді управляє родина Ротшильдів

Повʼязані теми:

Наступна публікація