Порошенко анонсував домовленість про новий статус у відносинах з НАТО

Порошенко анонсував домовленість про новий статус у відносинах з НАТО

Фото: Reuters

Президент не уточнив, коли новий статус буде затверджено офіційно. 

Україна і НАТО досягли домовленості, яка має призвести до отримання нового статусу нашої країни у відносинах з Альянсом.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом після завершення засідання Комісії  Україна-НАТО, інформує "Європейська правда".

"Сьогодні ми ухвалили рішення розширити особливе партнерство України та НАТО. Ми домовилися запустити процес, які дозволить Україні отримати статус в партнерстві з розширеними можливостями", - заявив Порошенко, посилаючись на програму, що має назву Програма розширених можливостей (Enhanced Opportunities Programme).

Отримання нового статусу вимагає проведення реформ, узгоджених з НАТО в рамках Стратегічного оборонного бюлетеня. Новий формат відносин внесений у підсумкове рішення Комісії Україна-НАТО, отже, має офіційне схвалення на рівні Альянсу.

Програма розширених можливостей була узгоджена на Уельському саміті НАТО в 2014. НАТО вже надало Австралії, Фінляндії, Швеції, Йорданії та Грузії можливість взяти участь у програмі.

Порошенко не уточнив, коли він розраховує формально отримати цей статус. Однак одночасно наголосив, що Альянс задоволений прогресом реформ в Україні

"Ми зустріли сильний голос на підтримку української влади. Я радий почути таку потужну підтримку щодо успіхів у таких складних обставинах", - наголосив президент.

Нагадаємо, що НАТО затвердило новий комплексний пакет допомоги Україні, призначений для реформування оборонного сектору. Окрім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг додав, що співпраця та підтримка України розширюватимуться. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація