Порошенко в США домовлявся про спрощення в'їзду українців до Японії й Нової Зеландії

Глава держави перебуває з офіційним візитом в країні в рамках 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

У Нью-Йорку український президент Петро Порошенко вчора, 20 вересня, провів низку двосторонніх зустрічей з очільниками держав, повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, він мав перемовини із прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе, під час яких подякував йому за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, у тому числі в рамках головування країни у "Великій сімці".

"Була відзначена важливість прискорення спільної роботи з визначення масштабних проектів в Україні у сфері енергетичної безпеки, інфраструктури та екології для залучення японських фірм та інвесторів. Петро Порошенко і Сіндзо Абе приділили увагу підготовці до проведення Року Японії в Україні в 2017 році," - йдеться в повідомленні прес-служби.

Крім того, сторони домовилися розглянути можливість подальшої лібералізації візового режиму для громадян України й обмінялися думками щодо окремих питань взаємодії двох країн в рамках Ради Безпеки ООН.

Порошенко і Сіндзо Абе також обговорили проблеми глобальної безпеки, зокрема, засудили ядерні випробування Північною Кореєю.

Уперше за 16 років відбулася зустріч між президентами України та Аргентинської Республіки: Порошенко мав перемовини з Маурісіо Макрі. Сторони підтвердили спільну зацікавленість у розвитку торговельно-економічної співпраці та визначили пріоритетні напрями: співробітництво у енергетичній сфері, ракето-космічній та авіабудівній галузі, а також сільському господарстві.

Крім того, Порошенко наголосив, що Україна завжди пам'ятатиме - Аргентина була єдиною з країн Латинської Америки, яка у лютому 1921 року визнала Українську Народну Республіку і встановила з нею дипломатичні відносини, а також першою з латиноамериканських країн визнала незалежність України 5 грудня 1991 року. Маурісіо Макрі ж високо оцінив внесок чисельної української громади в розбудову Аргентини, наголосивши на урочистому відзначенні у 2017 році 120-ої річниці перших українських поселень в цій країні.

Уперше в історії відбулася зустріч на найвищому рівні глав держав України та Нової Зеландії. У рамках перебування у Нью-Йорку Порошенко провів переговори з прем'єр-міністром цієї країни Джоном Кеєм. Український президент подякував Кею за тверду позицію Нової Зеландії на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і за засудження агресії Росії щодо нашої держави.

Під час переговорів очільники двох країн домовилися активізувати роботу над проектами угод про захист інвестицій та запобігання подвійному оподаткуванню. Лідери двох країн також обговорили питання активізації міжлюдських контактів та перспективи взаємного спрощення візових вимог. Порошенка також запросили відвідати Нову Зеландію з візитом.

Глава держави зустрівся з президентом Хорватії Коліндою Грабар-Кітарович. Вона відзначила, що її країна є другом і партнером України і додала, що Хорватія має досвід післявоєнної відбудови та реінтеграції тимчасово окупованих територій, який може бути корисним для України. Сторони обговорили окремі питання регіональної співпраці та домовилися про активізацію економічної співпраці. Президент України висловив зацікавлення у приєднанні до Адріатично-Балтійсько-Чорноморської ініціативи. Глава держави підтвердив своє запрошення Колінді Грабар-Кітарович відвідати Україну з візитом.

Раніше повідомлялося, що Порошенко в Нью-Йорку провів зустріч з кандидатом в президенти США від демократів Гілларі Клінтон, з якою обговорив процес реформування України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація