"Порожня суперсила Путіна": The Economist розкритикував та висміяв президента РФ

"Порожня суперсила Путіна": The Economist розкритикував та висміяв президента РФ

Фото: twitter.com/Sergey_Elkin

На думку видання, Путін почав поступово втрачати легітимність, навіть до того, як економіка Росії почала котитись до низу.

Британське щотижневе видання The Economist іронічно розкритикувало президента Росії Володимира Путіна, та помістило його карикатуру на головну сторінку журналу.

Стаття вийшла під назвою "Порожня суперсила. Путін, Сирія та пропагандистська машина".

Видання пише, що Путін начебто "став відомим та здобув перемогу" після подій в Сирії, проте це не перемога, а лише "порожня дірка". Всі занепокоєні обстрілами в Алеппо та ситуацією на Сході України, тому у Заходу постає питання "де Путін розв'яже свою наступну драму?".

На думку The Economist, Росія є більш крихкою ніж робить такий вигляд. Економіка впала, введені санкції через напад на Україну, низький рівень життя та багато інших негативних показників. Путін поступово втрачає легітимність, навіть до того, як економіка почала падати.

Фото: The Economist

Багато росіян почали виходити на масові протести ще у 2011-2012 роках з вимогами підняти Росію та зробити її надсучасною державою. Тоді, Володимир Путін пообіцяв "відновити велич". Незабаром був анексований український Крим. Також, частиною плану було модернізувати збройні сили та всьому світу показати велич Росії. Саме тоді президент РФ почав витрачати величезні гроші на поновлення збройних запасів, вкладаючи близько 720 мільярдів доларів щорік. Путін почав перетворювати Росію в "фортецю проти ворожого Заходу". 

До сих пір плани Путіна спрацьовували та його рейтинг популярності серед громадян залишався на рівні 80%, що набагато вище ніж у більшості західних лідерів. Проте, вже з жовтня минулого року, більшість росіян втомилися від війни з Україною та Сирією та рейтинг президента впав до 51%.

Як пише The Economist, якщо Україна стане успішною європейською державою, вона покаже росіянам, що у них також є шлях до ліберальної демократії. Якщо ж, навпаки, то Україна посилить "аргументи Кремля", що Росія належить до своєї власної "ортодоксальної" культури і що завдяки ліберальній демократії не можливо бути успішною державою.

На думку видання, Америка та ЄС мають допомогти Україні та довести всім, що здатні змінити країну та впровадити реформи. Якщо вони будуть продовжувати надавати фінансові та технічні консультації - вони викорінять корупцію. Зрештою, саме це вплине на Росію та зменшить агресію з їхнього боку.

Нагадаємо, 17 березня, глава Пентагону Ештон Картер назвав п'ять глобальних стратегічних проблем для США. Повідомляється, що це Росія, Китай, Північна Корея, Іран і міжнародний тероризм.

Також, аналітична компанія Economist Intelligence Unit склала щорічний рейтинг світових загроз. Друге місце посіло вторгнення Збройних сил Росії на території України та СиріЇ, саме це може призвести до нової "холодної війни.

18 березня ЄС знову засудив анексію Криму Росією. Відповідний документ опублікований на сайті зовнішньополітичної служби ЄС від імені глав МЗС 28 країн Євросоюзу і керівника EEAS Федерики Могеріні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація