Повернення до формату G8 з Росією зараз не на часі - офіс Меркель

Повернення до формату G8 з Росією зараз не на часі - офіс Меркель

Президент РФ Володимир Путін / Фото: Reuters

РФ не повернеться до клубу лідерів провідних країн світу доти, доки не будуть усунені причини її виключення.

У відомстві канцлера ФРН Анґели Меркель поки що виключають можливість реанімації Великої вісімки.

"Повернення до формату G8 - зараз узагалі не тема", - заявив радник канцлерки Німеччини Анґели Меркель, повідомляє DW.

 

Видання нагадує, що вже наступного тижня Меркель вирушає до Японії, де 26-27 травня відбудеться черговий саміт Великої сімки.

Росія не повернеться до клубу лідерів провідних країн світу доти, доки не будуть усунені причини її виключення, пояснили у відомстві Меркель. Там також нагадали, що російського президента Володимира Путіна перестали запрошувати на ці зустрічі "у відповідь на анексію Криму та агресію на Донбасі".

Українсько-російський конфлікт все ж стане однією з тем переговорів у рамках G7. За даними джерел видання, у німецькому уряді, учасники саміту підтвердять незмінність своєї позиції, яка полягає в тому, що санкції ЄС та США щодо Росії можуть бути скасовані лише в разі повної реалізації мінських домовленостей.

Особливу увагу при цьому у Берліні надають не лише дотриманню режиму припинення вогню, відведенню військ та озброєнь від лінії зіткнення, але й початку політичного процесу врегулювання ситуації: йдеться про підготовку до виборів на підконтрольних сепаратистам територіях, котрі, як вважають у Берліні, неодмінно мають бути проведені за стандартами ОБСЄ та згідно з українським законом, який ще не ухвалений Радою.

Повідомляється, що узгоджена позиція учасників G7 стосовно шляхів урегулювання конфлікту між Росією та Україною буде викладена в одному з пунктів підсумкового комюніке саміту в Японії. Про санкції у цьому документі, скоріш за все, не йтиметься. Рішення про їх подовження і в США, і в ЄС має бути ухвалене в червні.

У відомстві федеральної канцлерки, однак, вважають, що учасники зустрічі у неформальній обстановці обміняються думками щодо цього. Джерела видання кажуть, що рішення про санкції приймаються після тісних консультацій між Брюсселем та Вашингтоном.

Раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ країн Великої сімки 10-11 квітня обговорять питання тероризму в Україні та на Близькому Сході на нараді у Хіросімі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація