Повінь в Парижі може стати рекордною в цьому столітті

Повінь в Парижі може стати рекордною в цьому столітті

Фото: Reuters

Синоптики обіцяють, що нові проливні дощі пройдуть у вихідні смугою через центральну частину Європи.

Повінь в столиці Франції: рівень води в Сені, як очікується, зросте на 6,5 метрів вище звичайного. Місто перебуває в стані тривожного очікування.

Всесвітньо відомі музеї Лувр і Орсе закриті, а їх працівники зайняті перенесенням експонатів в безпечні місця. Жертвами повеней у Франції та Німеччині вже стали щонайменше 11 людей, тисячі були змушені залишити свої будинки.

Синоптики обіцяють, що нові проливні дощі пройдуть у вихідні смугою через центральну частину Європи від Франції до України.

Очікується, що президент Франції Франсуа Олланд найближчим часом введе в найбільш постраждалих від проливного дощу районах країни надзвичайний стан. Ця міра допоможе надати екстрену фінансову допомогу постраждалим містах. У 26 департаментах Франції, в тому числі в Парижі оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки. Хоча це повінь - далеко не найпотужніша в історії французької столиці, Олланд вже назвав її серйозним кліматичним феноменом і глобальним викликом.

В Парижі уздовж берегів Сени вже зведені загородження. Чимало мостів закриті для руху.

Поки повінь в Парижі не досягла масштабів повені 1910 року, коли Париж був затоплений протягом двох місяців. Рівень води Сени в Парижі перевищував нормальний на 6,18 м у 1955 році, і на 8,62 м - в 1910 році.

У наводненных районах у центральній частині Франції евакуйовано понад 5000 осіб. Повені також торкнулися значної частину Європи. Під водою знаходяться декілька міст в південній Німеччині. Бельгія, Нідерланди, Австрія та Польща також зазнали удару стихії. Тисячі людей були змушені покинути свої будинки.

Потужна повінь в останні дні приготування до футбольного Євро паралізувала Франції. Водою залиті десятки міст, із затоплених районів евакуюють людей. Стихія у Франції та Німеччині вже забрала життя п'ятьох людей.

Ситуація залишається критичною щонайменше в одному центральному французькому департаменті, тут з берегів вийшли річки Сена і Марна.

Через рясні зливи під водою опинилися країни центральної Європи

Через рясні зливи під водою опинилися країни центральної Європи

Наступна публікація