Прем'єр Ісландії не витримав "офшорного скандалу" і пішов у відставку

Прем'єр Ісландії не витримав "офшорного скандалу" і пішов у відставку

Ісландці протестували проти корумпованого чиновника / Фото: Reuters

Перед цим чиновник намагався розпустити парламент.

Прем'єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давид Гюннлейгссон подав у відставку. Причиною стала публікація матеріалів про офшорні компанії, які знаходяться у власності впливових світових лідерів, повідомляє "Дождь" з посиланням на Financial Times.

Повідомляється, що після скандалу прем'єр намагався розпустити парламент, але президент країни не підтримав. Тоді Гюннлейгссон подав у відставку. Проте, він залишається лідером Прогресивної партії Ісландії. Новим прем'єром стане нинішній міністр сільського господарства і рибальства Інги Йонассон.

4 квітня у Рейк'явіку люди вийшли на масові демонстрації проти прем'єр-міністра Ісландії Сі́гмюндюра Давида Гюннлейгссона, який виявився одним із фігурантів скандалу із панамськими офшорами. Раніше він утік від журналістів шведської телекомпанії SVT після того, як в нього спитали про офшорну компанію під назвою Wintris. Він також відмовлявся йти у відставку, відкидаючи звинувачення.

В опублікованих 3 квітня "панамських документах" йшлося про те, що ісландський прем'єр передав своїй дружині засновану 2007 року компанію за $ 1. Журналісти у резонансному розслідуванні стверджують, що він мав незадекларовані інтереси в банках країни, які отримували під час фінансової кризи державну допомогу. Гюннлейгссона викрили в приховуванні мільйонів доларів інвестицій у банки країни через засекречену офшорну компанію.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Повʼязані теми:

Наступна публікація