Президент Гамбії після поразки на виборах оголосив у країні надзвичайний стан

Президент Гамбії після поразки на виборах оголосив у країні надзвичайний стан

Фото: Reuters

У четвер мала відбутися інавгурація його опонента.

Президент Гамбії Ях'я Джамме оголосив у країні надзвичайний стан після відмови передати владу лідеру опозиції Адаму Барроу, який виграв на виборах президента минулого місяця. Про це повідомляє Reuters.

У заяві Джамме, яку оприлюднило державне телебачення, йдеться, що надзвичайна ситуація буде перешкоджати вакууму влади, у той час як Верховний суд виносить рішення по клопотанню Джамме щодо результатів виборів.

Надзвичайний стан забороняє "акти непокори" і "дії, спрямовані на порушення громадського порядку".

Це говорить про те, що Ях'я Джамме залишатиметься при владі після четверга, коли Барроу повинен був бути приведений до присяги як президент.

Тим часом регіональні лідери погрожують військовим втручанням, якщо Джамме не піде у відставку. У вівторок високопоставлене джерело у нігерійській армії повідомило, що начальники штабів оборони країн Західної Африки зустрілися, щоб обговорити стратегії для усунення Джамме.

Головний суддя Гамбії в понеділок відмовився винести рішення за клопотанням Джамме щодо виборів і завдав політичного удару по президенту. Міністри фінансів, закордонних справ, торгівлі та навколишнього середовища подали у відставку, повідомляють джерела в уряді. Мер столиці Банжул також подав у відставку.

Вибори президента Гамбії відбулися на початку грудня. До цього Ях'я Джамме казав, що буде правити країною "мільярд років", але набрав 36,7% голосів, а його опонент Адам Барроу - 45,5%. Відразу після оголошення результатів виборів президент визнав свою поразку, а потім передумав.

Джамме керує Гамбією більш 22 років, він прийшов до влади в результаті безкровного військового перевороту. Його неодноразово критикували за гоніння на опозицію, журналістів і представників нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація