Президент Косово вважає, що Cербія планує анексувати частину країни по "Кримській схемі"

Президент Косово вважає, що Cербія планує анексувати частину країни по "Кримській схемі"

Фото: Reuters

На думку Тачі, Сербія шукає привід для вводу військ на територію Косово.

Сербія планує захопити територію північної частини Косово таким самим чином, як Росія у 2014 році анексувала Кримський півострів. Про це заявив президент Косово Хашим Тачі, повідомляє Reuters.

У суботу косовські підрозділи спеціальної поліції зупинили поїзд, який був пофарбований у кольори сербського прапору та розмальований написами "Косово - це Сербія". 

За словами президента Косово, поїзд з Белграда був провокацією, щоб створити привід для Сербії здійснити військове втручання та анексувати північні райони Косово, де проживає 50 тис. етнічних сербів.

"Намір Сербії полягає в використанні цього поїзда, який був подарований Росією, в першу чергу, щоб допомогти відрізати північну частину Косово, а потім ... приєднати її до Сербії. Це модель Криму," - сказав Тачі.

Нагадаємо, раніше президент Сербії Томіслав Ніколич пригрозив застосувати війська для захисту сербів у Косові. Ніколич здійснив свою заяву після того, як поїзд з Белграда зупинили косовські спецпризначенці на кордоні з країною.

Зазначимо, що Сербія втратила контроль над Косово у 1999 році, коли авіаудари НАТО змусили Белград вивести свої війська з території, на якій сербці вбили 10000 цивільних осіб з числа етнічних албанців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація