Президентські устриці. Біля палацу Путіна почнуть вирощувати заборонені санкціями морепродукти

Президентські устриці. Біля палацу Путіна почнуть вирощувати заборонені санкціями морепродукти

Володимир Путін

Це також забезпечить заборону на присутність біля берегів палацу сторонніх плавзасобів.  

Російське господарське товариство "Южная цитадель" отримало для вирощування устриць і мідій 1 тис. га акваторії біля мису Ідокопас під Геленджиком - біля так званого "палацу Путіна". Як пишуть російські ЗМІ, власник "Южной цитадели" раніше працював в компанії, яка керувала цим самим палацом.

Як пише РБК, це місце в мальовничому куточку Краснодарського краю стало відомим завдяки будівництву там курортного комплексу, що отримав популярність в ЗМІ як "палац Путіна", — будівлі площею 17,7 тис. кв. м на земельній ділянці площею 678 тис. кв. м. Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод з ним, власником цього курортного комплексу є ТОВ "Комплекс", яке просило у держави виділення ділянки для вирощування мідій.

Курортний комплекс, який називають "палацом Путіна", під Геленджиком / Фото: скриншот з відео


Видання з'ясувало, що Росриболовство призначило конкурс на запит "Комплексом" ділянки на квітень, але серед учасників торгів "Комплексу" вже не виявилося. Конкурс 20 квітня виграло ТОВ "Южная цитадель" з Геленджика, що заплатило за ділянки 304,2 тис. руб. і 357 тис. руб. відповідно, отримавши їх у користування на 25 років.

Як з'ясувало РБК, місяцем раніше "Южная цитадель" виграла ще один аукціон на ділянки акваторії поблизу Ідокопасу. 25 березня азово-чорноморське територіальне управління Росриболовства провело інші торги із розподілу ділянок на Чорному морі поряд з "палацом Путіна". На них "Южная цитадель" виграла дві ділянки сумарною площею 422,1 га, призначені тільки для видобутку мідій та устриць. За них компанія заплатила 2,36 млн руб.

Таким чином, загальна площа всіх ділянок, які дісталися "Южной цитадели", 966,9 га. Їхня межа проходить по береговій лінії від селища Дивноморське аж до мису Ідокопас, на якому і розташований "палац Путіна". Гендиректор і єдиний власник "Південної цитаделі", заснованої у липні 2015 року, - Олексій Василюк. Станом на жовтень 2015 року він також був гендиректором зареєстрованого в Москві ТОВ "КК "Инвестстрой", яке до 29 жовтня 2015 року було управляючою компанією ТОВ "Комплекс" (володіє "палацом Путіна") і ТОВ "Лазурная ягода" (володіє розташованим неподалік винним господарством).

Однак на запитання журналістів, чи пов'язані якимось чином "Комплекс" і "Южная цитадель", Василюк відповів: "Не знаю".



ЗМІ пишуть, що мінімальний обсяг видобутку на ділянках "Южной цитадели", де дозволено добувати тільки устриць і мідій, — 263,3 т; на ділянках, де передбачається виловлювати ще й піленгаса, білугу й осетра, — 12,7 т.

Як відомо, морепродукти з Євросоюзу, основного постачальника устриць і мідій на російський ринок, потрапили в список заборонених до ввезення в Росію в серпні 2014 року. У червні 2015-го уряд зняв ембарго з мальків форелі, молоді устриць і мідій, без поставок яких неможливо розвивати імпортозаміщення. Росриболовство заявляло, що російські фермери можуть до 2017 року виробити 1,5 млн устриць — третину від обсягу їхнього імпорту в 2013 році.

Водночас глава колегії адвокатів "Старинський, Корчаго і партнери" Євген Корчаго зазначає, що отримання в розпорядження ділянки акваторії може бути пов'язано і з бажанням власника прилеглої території обмежити доступ до своєї ділянки з моря.

"Палац Путіна" під Геленджиком / Фото: скриншот з відео

 

"По суті, це єдиний законний спосіб закрити доступ до об'єкта з моря, — говорить він. — Маючи на руках дозвільні документи на ведення господарської діяльності на певних ділянках акваторії, компанія може забезпечити заборону на присутність там сторонніх плавзасобів. Отримати довідку про те, що перебування човнів, катерів і т. д. може спричинити негативний вплив на бізнес, наприклад, призвести до загибелі молоді мідій або устриць, не буде важко".

Як відомо, згідно розслідуванням BBC, статки російського президента Володимира Путіна оцінюються в 40 мільярдів доларів. Він – найбагатша людина в Європі і одна з найбагатших у світі. Інформація про стан Путіна була опублікована в секретному звіті ЦРУ у 2007 році. Люди, які раніше входили в близьке оточення російського президента, підтвердили кореспонденту британського телеканалу, що Путін – надзвичайно багатий чоловік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація