Прихильники і противники України пояснили свої голоси на референдумі в Нідерландах

Прихильники і противники України пояснили свої голоси на референдумі в Нідерландах

Нідерланди визначаються у ставленні до асоціації України з ЄС / Фото: УНІАН

ТСН зібрала думки політиків і простих громадян.

Голосування на референдумі в Нідерландах відбувається мляво. Навіть за лічені години до закриття дільниць залишалися серйозні сумніви, чи дозволить явка вважати голосування таким, що відбулося, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нідерландські політологи зробили аналіз за явкою на 13:00 дня по 20 населених пунктах країни і дійшли висновку, що підсумкова явка становитиме 37%. Пік виборчої активності очікується після завершення робочого дня, бо дільниці відкриті до 21:00 за місцевим часом.

Візуально в Амстердамі активнішими було проукраїнські учасники голосування. Щонайменше, на запитання журналістів більшість відповідала, що прийшла підтримати прагнення Києва стати частиною ЄС.

"Тут пройшла дуже серйозна кампанія проти. Але це спрямовано більше проти Європейського Союзу, а не проти України. І це неправильно", - вважає прихильниця голосування "за" на ім'я Хейді.

Натомість провінційні райони більш консервативні. Північ Нідерландів особливо налаштована проти угоди.

"Я думаю, у Європи дуже багато своїх справ. Допомогти Україні вони можуть і без угоди", - пояснив один із противників угоди на ім'я Марк.

Відсоток виборців, які проголосували на референдумі, поки не перетнув потрібну межу

Відсоток виборців, які проголосували на референдумі, поки не перетнув потрібну межу

Підтримати угоду прийшов прем'єр-міністр Марк Рютте.

"Я голосую за асоціацію, бо вірю, що стабільні кордони Європи – це важливо. Йдеться не про вступ України до ЄС, як запевняють багато опонентів, йдеться не про колективну оборону і навіть не про гроші. Мова про солідарність із країною, яка хоче розвиватися", - заявив він.

Глава МЗС Нідерландів Берт Кундерс проголосував в Амстердамі і закликав співгромадян не висловлювати позицією "проти" свого невдоволення власним урядом або керівництвом ЄС, бо цей референдум – не про це.

"Дуже важливо, щоби люди голосували сьогодні "так". Це важливо для України, більшість українців прихильно ставляться до асоціації. Це також дає можливість працювати над реформами, економічним зростанням і співпрацею в Європейському Союзі. Для голандців це важливо, бо нам потрібна стабільність в регіоні", - пояснив Кундерс.

Проти закликають голосувати права "Партія Свободи" та ліва Соціалістична партія.

"Багато голандців ситі по горло Європейським Союзом, і ця угода з Україною не в інтересах голандців. І ми відправимо сигнал у Брюссель і на всю Європу, що досить – це досить.Це була справжня патріотична весна за наш суверенітет. Я сподіваюся, що Велика Британія та інші підхоплять естафету", - пояснив прихильник кампанії "ні" депутат Герт Вілдерс.

Для наслідків референдуму важлива явка на голосуванні і розрив позицій за і проти. Найбільш вірогідно, що проти переважатиме, головне – з яким відривом.

Як повідомлялося, перші результати екзит-полів давали підстави для оптимізму прихильникам позиції "так". Разом із тим явка була дуже невисокою.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація