Прощання з диктатором. У Ташкенті зі сльозами й квітами провели в останню путь Карімова

Похоронять президента Узбекистану в Самарканді.

У Ташкенті тисячі жителів сьогодні рано вранці провели катафалк з тілом першого президента Узбекистану Іслама Карімова.

Люди стояли уздовж траси з центру столиці до аеропорту. Як видно з фото, оприлюднених агентством Reuters, багато хто з присутніх плакав, а під колеса кортежу кидали квіти.

Катафалк проїхав вулицями Ташкента. Літак з тілом Карімова відправиться в Самарканд, де 3 вересня відбудеться похорон.

В правозахисних колах Іслам Карімов вважався одним з найжорстокіших диктаторів сучасності. "Репортери без кордонів" у своїх оцінках навіть називали його "стерв'ятником". Найбільш кривавою трагедією за роки правління Карімова став розгін демонстрації в місті Андижан 13 травня 2005 року, унаслідок якої, за офіційними даними, загинуло 187 осіб.

Нагадаємо, вранці 1 вересня Кабінет міністрів Узбекистану повідомив, що Карімов перебуває в критичному стані після того, як був госпіталізований минулої суботи з інсультом.

Згідно із медичним висновком, Карімов 27 серпня близько 9.00 ранку був екстрено доставлений до лікарні у непритомному стані. Медики діагностували інсульт і зупинку серця, але розпочаті реанімаційні заходи протягом 20 хвилин дозволили відновити серцеву діяльність. Пацієнт був переведений на апарат штучної вентиляції легенів. У президента почалися проблеми з внутрішніми органами. 2 вересня 2016 року, незважаючи на дії лікарів, о 20.15 сталася зупинка серцевої діяльності. Інтенсивні реанімаційні заходи не дали ефекту, і о 20.55 у пацієнта була констатована біологічна смерть.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація