Путін через позику Україні не зможе підняти економіку Росії – Financial Times

Путін через позику Україні не зможе підняти економіку Росії – Financial Times

Путін через позику Україні не зможе підняти економіку Росії / Фото: Фото EPA/UPG

Аналітики переконані, що в Кремлі політика взяла гору на економічною стратегією.

Антикризова допомога у розмірі 15 мільярдів доларів змусить Україну залишатися у сфері впливу Росії. Такий крок Кремля можна зарахувати до переліку цьогорічних перемог над Заходом. Однак цього разу вона дорого обійдеться самій Москві – пише Financial Times.

"Ті, кому доведеться сплачувати рахунки, можливо, не дуже зрадіють кроку Путіна", - пише видання.

Критики переконані, що, допомагаючи Україні, Путін роздає фінансові ресурси, які необхідні самій Росії, щоб реформувати свою економіку.

Російський фонд національного благополуччя вкладе в українські облігації 15 мільярдів доларів з 88 мільярдів, які всього накопичив фонд станом на 1 грудня 2013 року. Це одна шоста частина від суми, яка була зібрана від податків на добування і експорт нафти і газу.

Поряд з цим, фонд може вкладати гроші в цінні папери інших країн, але лише тих, які мають інвестиційний рейтинг не нижче АА- чи Аа3. В цей же час Україна на два щаблі нижче.

Тож отримати швидкий прибуток від вкладених 15 мільярдів не вдасться. До того ж "Газпром" не зможе повернути частину витрачених коштів через велику знижку на газ для України. В цей же час Росія потребує капіталовкладень в сільське господарство і промисловість, які наближаються до стану стагнації.

Врятувати ситуацію для Росії могла б передача в руки "Газпрому" частини ГТС України. Тоді б російська компанія могла б заощадити на будівництві ГТС "Південний потік", - кажуть експерти.

"Але ми не впевнені, що проект буде скасовано. Тож по притоку грошей в "Газпром" буде нанесено подвійний удар – від зниження цін і високих капітальних витрат", - цитує Financial Times аналітика Deutsche Bank в Москві Павла Кушніра.

Нагадаємо, що напередодні Росія позичила Україні 15 мільярдів доларів. У свою чергу російська компанія "Газпром" знизила для України ціну на газ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація