Путін підписав закон про розміщення російської авіаційної групи в Сирії

Путін підписав закон про розміщення російської авіаційної групи в Сирії

Фото: Reuters

Раніше Рада федерацій ратифікувала відповідний закон.

Президент підписав закон, який передбачає розміщення авіаційної групи Збройних Сил РФ на території Сирійської Арабської Республіки.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента РФ.

"Підписано закон про ратифікацію Угоди між Росією і Сирією про розміщення авіаційної групи ЗС Росії", - йдеться в ньому.

Угодою регулюються умови перебування російської авіаційної групи на території Сирії.

Російська авіаційна група розміщена на території Сирії на прохання сирійської сторони і дислокована на аеродромі Хмеймим (провінція Латакія), який разом з його інфраструктурою та необхідної територією за погодженням сторін надається в користування Росії на безоплатній основі.

Застосування російської авіаційної групи здійснюється згідно з рішенням її командира.

Склад російської авіаційної групи визначається Росією за погодженням з Сирією.

Крім того, особовий склад російської авіаційної групи безперешкодно перетинає кордон Сирії і не підлягає огляду.

Особовому складу російської авіаційної групи та членам їх сімей надаються імунітети та привілеї, аналогічні тим, які передбачені стосовно дипломатичного персоналу та членів їх сімей.

В угоді зазначено, що російська авіаційна група звільнена від усіх прямих і непрямих податків, користується повним імунітетом від цивільної та адміністративної юрисдикції Сирії.

"Рухоме і нерухоме майно, архів і документи російської авіаційної групи недоторканні. Транспортні засоби та повітряні судна Російської Федерації, використовувані в інтересах російської авіаційної групи, користуються імунітетом від огляду, обшуку, реквізиції, арешту та інших примусових заходів", - йдеться в документі.

Також Сирія не пред'являє ніяких претензій РФ, її авіаційній групі та її особовому складу і не порушує проти них ніяких позовів у зв'язку з діяльністю російської авіаційної групи і її особового складу.

Особовому складу російської авіагрупи і членам їхніх сімей надаються імунітети та привілеї, аналогічні дипломатичним представникам; транспортні засоби і повітряні судна РФ, використовувані в інтересах російської авіагрупи, користуються імунітетом від огляду, обшуку, реквізиції, арешту та інших примусових заходів. Крім того, встановлюється, що сирійська сторона не висуває жодних претензій Росії, її авіагрупі і її особовому складу і не порушує проти них ніяких позовів у зв'язку з їх діяльністю. 

Нагадаємо, раніше Рада Федерації ратифікувала російсько-сирійську угоду про безстрокове розміщення в Сирії авіагрупи Збройних сил РФ.

Також Росія хоче розмістити в сирійському місті Тартус свою військово-морську базу на постійній основі. Крім цього, сьогодні, 10 жовтня, стало відомо, що Росія почала переговори з Єгиптом щодо оренди військових об'єктів, у тому числі — радянської військово-повітряної бази на північно-заході країни — в місті Сіді-Баррані. За повідомленням анонімного джерела, Росія хоче оволодіти військовою базою в північноафриканському регіоні "заради вирішення геополітичних завдань в умовах серйозної нестабільності регіону".

Повʼязані теми:

Наступна публікація