Путін зажадав від США зняти всі санкції і компенсувати заподіяну шкоду Росії

Путін зажадав від США зняти всі санкції і компенсувати заподіяну шкоду Росії

Фото: Reuters

Такі умови Кремль висунув США для відновлення угоди про утилізацію плутонію.

Угода між Росією і США про утилізацію плутонію, припинена Кремлем 3 жовтня, може бути відновлена у разі виконання американською стороною умов.

Президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон, який опублікований в базі даних Держдуми, повідомляє Slon.

В документі йдеться, що президент РФ може поновити дію договору, якщо Вашингтон скасує закон Сергія Магнітського, скасує всі санкції стосовно Росії, а також компенсує втрати Росії від цих санкцій, у тому числі "втрати від введення вимушених контрсанкцій щодо Сполучених Штатів Америки".

Всі перераховані заходи позначені як "недружня політика США щодо Росії.

Також Путін вимагає скоротити військову інфраструктуру і чисельність військ США на території країн НАТО, що вступили в Альянс після 2000 року.

Нагадаємо, Володимир Путін підписав указ про припинення дії міжурядової угоди з США про утилізацію плутонію. Як випливає з тексту указу, це було зроблено через "недружніх дій" США.

Пізніше в Кремлі пояснили таке рішення тим, що Росія надалі не вважає можливим самостійно виконувати положення цього договору".

Договір про утилізацію плутонію між РФ і США діяв з 2000 року, він передбачав утилізацію надлишкового збройного плутонію з допомогою виробництва оксидного палива, використання в енергетичних ядерних реакторах і поховання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація