Пєсков пояснив, чому Путін вирішив вивести війська з Сирії

Пєсков пояснив, чому Путін вирішив вивести війська з Сирії

Володимир Путін / Фото: Reuters

Російський лідер зробив висновок, що основні завдання в цілому виконані.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков пояснив, чому глава РФ Володимир Путін ухвалив рішення про виведення російського контингенту з Сирії.

"Це рішення президента Росії на основі даних за підсумками роботи російського контингенту в Сирії. Беручи до уваги ці результати, президент дійшов висновку про те, що основні завдання в цілому виконано. Тому президент прийняв таке рішення. Це не було предметом переговорів (з зарубіжними колегами), це було рішення президента Росії", – заявив Пєсков.

Також він сказав, що рішення РФ вивести частину свого військового контингенту з Сирії не означає невдоволення Москви позицією президента Сирії Башара Асада, передає ТАСС.

Він спростував заяви про те, що Росія цим рішенням намагається чинити тиск на Асада в процесі врегулювання конфлікту.

Відповідаючи на запитання про те, чи немає розбіжностей у поглядах Москви і Дамаска на процес політичного врегулювання в Сирії, Пєсков сказав, що "однаковими погляди бути не можуть". "Але Росія послідовно виступає за мирне врегулювання внутрішньосирійської проблеми", - додав він.

Водночас представник Путіна відмовився коментувати можливість поновлення операції в Сирії. Питання ймовірності одиничних авіаударів по позиціях терористів силами ВКС, які поки що залишаються в Сирії, прес-секретар президента Росії переадресував у Міноборони.

"Це вже гіпотетичні міркування. Ми не займаємося гіпотетичним прогнозуванням", - сказав Пєсков.

Пєсков також не став коментувати, чи залишить Росія свої комплекси С-400 на базах, які Москва зберігає в Сирії. "Не можу відповісти на ваше запитання, цією інформацією я не володію", - заявив прес-секретар Путіна.

Однак Пєсков зазначив, що на двох російських військових об'єктах в Сирії залишиться персонал: "Давайте не забувати, що два об'єкти - Хмеймим і Тартус - залишаються, відповідно, вони не можуть існувати без персоналу".

"Зараз основне завдання всіляко сприяти мирному врегулюванню і переговорам, які почалися в Женеві", - додав він.

"Виконання завдань, поставлених перед ВКЗ Росії, дозволило істотно розширити територію, звільнену від терористів в Сирії, надати підтримку патріотичним силам САР у боротьбі з тероризмом, якісно змінити ситуацію", - сказав Пєсков.

"Після виконання цієї місії виведення контингенту створює необхідні передумови для розвитку позитивного переговорного процесу в рамках внутрішнього сирійського врегулювання", - вважає прес-секретар Путіна.

Росія виводить війська із Сирії

Росія виводить війська із Сирії

Нагадаємо, 20 лютого в Женеві була досягнута домовленість про припинення вогню в Сирії. 26 лютого Рада безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію з вимогою, щоб усі учасники війни в Сирії дотримувалися перемир'я. Режим припинення вогню в Сирії почався опівночі 27 лютого. Однак, після оголошення перемир'я в Сирії військова авіація завдала ударів по шести містах на заході провінції Алеппо.

Громадянська війна в Сирії почалася в 2011 році і за п'ять років забрала життя понад 270 тисяч осіб. Кілька мільйонів сирійців стали біженцями – найбільша кількість іммігрантів з охопленої війною країни прихистили Туреччина і Ліван.

Під час війни більшу територію Сирії захопили бойовики "Ісламської держави" - вони, а також терористи з "Фронту ан-Нусра" не є учасниками перемир'я. Крім того, окремі території перебувають під контролем військ Башара Асада, опозиції і курдів.

Бої на території Сирії минулого значно активізувалися після втручання Росії у конфлікт, який було схвалено 30 вересня Радою Федерацій - вона виконала прохання президента РФ Володимира Путіна дозволити використовувати російські війська в інших країнах. Росіяни нібито збиралися воювати проти "ІД". Однак 30 вересня російські військово-повітряні сили завдали перший удар в Сирії - недалеко від міста Хомс, яке не контролюється терористами з "Ісламської держави". Тут живуть мирні жителі і повстанці з вільної Сирійської армії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація