Разом із Нємцовим мали вбити Собчак і Ходорковського – розслідування Нової газети

Разом із Нємцовим мали вбити Собчак і Ходорковського – розслідування Нової газети

Нємцов був убитий 27 лютого 2015 року. / Фото: Getty Images

На вбивство опозиціонерів було оголошено тендер з ціною в 15 млн рублів. 

Російська "Новая газета" провела власне розслідування вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. З заголовком "Як вбивали Нємцова" газета вийшла 24 лютого.

У статті йдеться, що в серпні 2014 року був оголошений тендер на чотири прізвища: Борис Нємцов, Михайло Ходорковський, Олексій Венедиктов, Ксенія Собчак. "Список для Чечні дивний, оскільки ніяких фінансово-політичних "тьорок" з цими людьми у республіки не було. Однак відома ціна - 15 млн рублів".

Журналісти також докладно описують процес підготовки до вбивства. Наприклад, на Веєрній вулиці Москви у вересні 2014 року були зняті дві квартири. Одна - родичем Руслана Геремєєва Артуром Геремєєвим. Інша - водієм Геремєєва Русланом Мухутдиновим, теж співробітником батальйону "Північ" (у цій квартирі, до речі, бачили ще й іншого офіцера МВС Чечні - Хатаєва, який, втім, у справі поки не проходить).

"В оселі, знятій Русланом Мухутдиновим, і влаштувалися Дадаєв і ко, почавши працювати за виставленим тендером. Що таке тендер у цьому контексті? Коли є небажаний об'єкт, чиє існування псує життя "правильним людям", в середовищі тактичних бойових груп, що окопалися в Москві, дається виклик: такий-то за стільки-то. Далі: хто перший встиг — того і гроші", - йдеться в статті.

Однак, як зазначають журналісти, після провалу на Великому Москворецькому (кілера заарештували) тендер був знятий, але на певний час - питання відкрите. "Борис Нємцов виявився неприємним об'єктом для кілерів. По-перше, він не вів розмірений спосіб життя – робота-дім, а міг закритися в квартирі на кілька днів, виїхати за кордон або в Ярославль, де працював депутатом, зрештою, обожнював їздити на метро. Так що пошук настановних даних на "об'єкт" забрав час, тим більше, що він любив бувати в московських кабаках", - зазначає видання.

"Люди, які оголосили тендер, почали тиснути - з цими новинами, судячи з усього, і з'явився в кінці лютого офіцер МВС Чечні Шаванов. Тому було вирішено "виконувати" у будь-якому випадку. Деталь: для стеження використовувалося чотири автомобілі, включаючи "Мерседес" із номерами а007ар, на якому, ймовірно, роз'їжджав Руслан Геремєєв", - випливає з матеріалу.

Крім того, журналісти детально описують, як кілери здійснили вбивство. Наприклад, було два пістолети: один на підстраховку, якщо будуть переслідувати, інший — перероблений із травмата — для виконання.

Як політичні вбивства в Росії можуть потопити репутацію Путіна

Як політичні вбивства в Росії можуть потопити репутацію Путіна

Як відомо, про те, хто вбив 27 лютого 2015 року Бориса Нємцова на Великому Москворецькому мосту, за триста кроків від Кремля, президенту Росії Володимиру Путіну доповіли вже 2 березня. Суть доповіді директора ФСБ Бортнікова полягала в тому, що виконавці - група чеченських силовиків із батальйону ВВ (внутрішніх військ) МВС РФ "Північ" під керівництвом, імовірно, замкомбата Руслана Геремєєва.

5 березня були арештовані: Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашевы, Тамерлан Ескерханов, Хамзат Баха. Беслан Шаванов убитий при затриманні. Троє з них — співробітники правоохоронних органів Чечні. Дадаєв і Шаванов з батальйону "Північ", Ескерханов — звільнений працівник РВВС Шелковського району, яким керує родич Руслана Геремєєва і депутата Держдуми Адама Делимханова — Ваха Геремєєв. Плюс до них — безробітний Баха і молодший брат Губашев, що перебуває в тому ж статусі.

Чому розслідування убивства Нємцова зайшло в глухий кут

Чому розслідування убивства Нємцова зайшло в глухий кут

Нагадаємо, у вівторок, 23 лютого, заступник голови опозиційної російської партії ПАРНАС Ілля Яшин опублікував доповідь "Загроза національній безпеці" про главу Чеченської республіки Рамзана Кадирова. 

У доповіді йдеться про участь Кадирова у бойових діях проти федеральних сил у Чечні, встановлення режиму особистої влади та культу особистості Кадирова в республіці, багатомільярдні субсидії, які отримує Чечня, "систему збору данини", створення збройних формувань, лояльних особисто Кадирову, а також про "кадирівців" на Донбасі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація