Референдум у Нідерландах щодо України може виявитися недійсним через низьку явку

Референдум у Нідерландах щодо України може виявитися недійсним через низьку явку

Прем'єр Нідерландів голосує під час референдуму. / Фото: Reuters

Позначка коливається від 29 до 32 відсотків.

64 відсотки учасників референдуму у Нідерландах проти Угоди про Асоціацію України з ЄС і 36 відсотків за - такі результати екзит-полів. Їх оголосили о 21 годині за місцевим часом по місцевому телебаченню. Утім найцікавіший момент - досі невідомо, чи станне цей референдум чинний. Про це йдеться у сюжеті ТСН.Ніч.

Явка, за результатами екзит-полу, не сягає потрібних 30 відсотків. А саме зупинилася на позначці 29 відсотків. Однак є невеличка похибка - три відсотки, тобто може виявитися, що явка у підсумку складе 32%. У цьому випадку референдум із невтішними для України результатами буде визнаний таким, що відбувся.

Можна тільки уявити собі, як шкодують тепер прибічники кампанії "ТАК" в Нідерландах, які цілий день закликали людей прийти і проголосувати ЗА. Тепер доля референдума залежить від одного процента в явці.

Тож тепер для долі референдума найголовніше, чи набереться ці 30 відсотків виборців. Однак навіть при дійсному референдумі і такій низькій активності учасників значних змін для Угоди цей референдум принести не може. Тепер варто очікувати політичних заяв, які з'являться вранці.

Нагадаємо, вранці до однієї з дільниць, де перебував кореспондент ТСН, прийшло близько 10 людей. Працівники дільниці кажуть, що така неактивність дуже нетипова для нідерландських виборів, коли люди перед роботою заходять віддати свій голос. До того ж, у будівлі розміщені одразу дві виборчі дільниці, а навколо – чимало житлових будинків.

В той же час, керівник МЗС Нідерландів Берт Кундерс в ексклюзивному коментарі ТСН заявив, що Угода про асоціацію є важливим документом про економічну співпрацю, від якої виграють обидві сторони.

За його словами, асоціація між Україною та ЄС відкриє можливість працювати на реформи та економічне процвітання.

Втім, остаточні результати референдуму будуть відомі лише через тиждень. У вівторок, 12 квітня, після оголошення офіційних результатів, про свою позицію заявить голландський уряд. Адже референдум не має прямої дії, він носить лише консультативний характер.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Референдум щодо українського питання завершився в Нідерландах

Референдум щодо українського питання завершився в Нідерландах

Повʼязані теми:

Наступна публікація