МЗС обурилося через напад на українського консула у Грозному

МЗС обурилося через напад на українського консула у Грозному

Кремль / Фото: Reuters

У відомстві наголосили, що країна не може забезпечити належну безпеку іноземним дипломатам.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з нападом невідомих осіб на консула Генконсульства України в Ростові-на-Дону, який перебував у службовому відрядженні в Грозном для участі у судовому процесі у справі політв'язнів Карпюка та Клиха.

Про це йдеться у заяві зовнішньодипломатичного відомства.

"Напад на особу, яка має дипломатичний імунітет, є кричущим порушенням всіх міжнародно-правових актів і свідчить про неготовність російської сторони гарантувати безпеку перебування на її території іноземних дипломатів", - зазначили в українському МЗС.

"Створювані російською владою перешкоди родичам, захисникам і свідкам, насильство та залякування усіх, хто вголос говорить про політичні переслідування українців в Росії, розцінюємо як намагання Кремля не допустити об'єктивного висвітлення судового фарсу у справі М.Карпюка, С.Клиха та інших українців, які стали політичними в'язнями", - наголосили дипломати.

У МЗС вимагають від російської сторони негайно вжити заходів для забезпечення безпеки перебування та пересування територією РФ українських дипломатів, розслідувати інцидент і притягнути винних до відповідальності.

Нагадаємо, учора в Грозному близько 15 невідомих напали на голову "Комітету із запобігання тортурам", члена президентської ради з прав людини Ігоря Каляпіна. Правозахисника побили і закидали яйцями і зеленкою. Також один із нападників завдав удару українському консулу.

Сьогодні, 17 березня, суд подовжив термін перебування за ґратами для українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, відхиливши таким чином апеляцію. Після оголошення такого вироку, до суду довелося викликати карету швидкої для матері Клиха. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація