Рис за 250 доларів і голодна смерть. Як сирійське місто виживає в повній блокаді

Рис за 250 доларів і голодна смерть. Як сирійське місто виживає в повній блокаді

Фото: Reuters

Щоб не померти від голоду, люди харчуються мертвечиною.

У невеликому сирійському місті Мадайя, що поблизу ліванського кордону, до війни проживали до 40 тисяч людей.

Як повідомляє Медуза, посилаючись на матеріал Vox, місто було популярним гірським курортом, але з початком війни отримало стратегічне значення як місто на шляху з Дамаска в Ліван, де діють союзники Башара Ассада — "Хізбалла". Облога міста урядовими військами почалася в липні 2015 року — незабаром після того, як місто перейшло під контроль повстанців.

Війська Башара Асада тримають у блокаді містечко Мадайя кілька місяців. Місцеві жителі відрізані від зовнішнього світу. У Мадайю лише один раз впустили машини з гуманітарною допомогою.

За оцінками правозахисних організацій, не менше 23 жителів Мадайи померли від голоду.  "Лікарі без кордонів" підрахували , що продуктів в них вистачить, щоб годувати 40 тисяч осіб протягом місяця.

Якщо з початком війни населення Мадайї скоротилося вдвічі, то через два місяці в місті знову почнеться голод.

Міграційна криза. Сирійські біженці

Як розповів виданню "Аль-Джазіра" місцевий житель Рахман, ситуація в місті погіршилася. Повідомляється, що за рис в місті вимагають 250 доларів, а за коробку дитячого харчування - 300 доларів. Щоб не померти від голоду, люди харчуються мертвечиною.

"Собак і кішок у місті не залишилося. Навіть листя з дерев з'їли", - заявив Рахман.

За даними ООН, всього в сирійських містах голодують близько 400 тисяч людей.

Нагадаємо, що громадянська війна в Сирії розпочалася навесні 2011 року. З тих пір кількість загиблих перевищила 250 тисяч осіб, біженців — 4 мільйони. Повстанці виступають за повалення режиму Башара Асада. За цей час частина території країни захопили терористи ІД.

Повʼязані теми:

Наступна публікація