Росія через санкції призупинила спільні з США ядерні дослідження

Росія через санкції призупинила спільні з США ядерні дослідження

Фото: Reuters

Про це повідомляє сайт російського уряду.

Росія заявила про припинення дії Угоди між урядами Росії і США про співпрацю в наукових дослідженнях і розробках у ядерній та енергетичній сферах. Про це повідомляється на сайті російського уряду.

Цю угоду, йдеться в повідомленні, було підписано 16 вересня 2013 року у Відні, і було спрямовано на науково-технічне співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях, у тому числі ядерній безпеці, проектуванні атомних станцій, інноваційних видах реакторного палива, використанні ядерних і радіаційних технологій у медицині та промисловості, поводженні з радіоактивними відходами.

Російська сторона заявляє, що призупинення дії угоди пов'язано з введеними проти Росії санкціями.

"Дії, вжиті США у зв'язку з введенням санкцій проти Росії, безпосередньо торкнулися напрямів співробітництва, передбачених Угодою. У квітні 2014 року держкорпорацією "Росатом" було отримано лист з Бюро Міністерства енергетики США при Посольстві США в Москві, в якому з посиланням на вказівки, отримані з Вашингтона, повідомляється про припинення співпраці в галузі атомної енергетики у зв'язку з подіями в Україні... В рамках заявленої американцями лінії пішли скасування двосторонніх зустрічей і заходів з атомної енергетики, що може бути кваліфіковано як порушення пункту 3 статті IV та пункту 1 статті X Угоди. Регулярне продовження США санкцій проти Росії, в число яких входить і припинення російсько-американського співробітництва в галузі атомної енергетики, вимагає прийняття контрзаходів щодо американської сторони", - наголошується в повідомленні влади РФ.

Нагадаємо, 3 жовтня Кремль припинив Угоду між Росією і США про утилізацію плутонію, заявивши, що можуть відновити її після скасування санкцій. Проте в Білому Домі заявили, що підтримку України не скасують, крім того можуть ввести нові санкції через Сирію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація