Росія створила атмосферу страху та репресій в Криму - Human Rights Watch

Росія створила атмосферу страху та репресій в Криму - Human Rights Watch

Фото: Reuters

З початку окупації півострова простір для свободи слова, свободи об'єднань та ЗМІ сильно зменшився.

За два роки окупації Криму російська влада створила атмосферу страху та репресій. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch, опублікованому у п'ятницю, 18 березня.

"З часу початку окупації Криму російськими військами на початку 2014 року, простір свободи слова, свободи об'єднань і ЗМІ у Криму радикально зменшився. За два роки чиновники не змогли провести змістовні розслідування таких дій збройних угрупувань як тортури, позасудові страти, зникнення людей, напади і побиття кримських татар, українських активістів та журналістів", - заявив Х'ю Вільямсон, директор організації у справах Європи і Центральної Азії.

Крім того, влада вимагала кримчан прийняти російське громадянство. Якщо ж вони не погоджувалися, то ставали іноземцями в Криму. Розпочалася дискримінація проти тих, хто відмовився від громадянства.

Правозахисна організація також зазначила, що під приводом боротьби з екстремізмом або тероризмом, влада переслідувала, залякувала, і приймала довільні правові заходи щодо кримських татар, які відкрито виступали проти окупації півострова Росією.

Правозахисники також нагадали про судовий процес щодо заборони Меджлісу.

У звіті згадується і той факт, що російська влада переслідувала людей та організації в Росії, які висловлювали свої думки стосовно Криму.

У звіті також сказано про справу українського режисера з Криму Олега Сенцова, якого російський суд за незаконними підставами засудив до 20 років ув'язнення.

"Росія несе пряму відповідальність за сплеск порушень прав в Криму," - сказав Вільямсон. "Міжнародні партнери Росії повинні постійно тиснути на Росію, щоб зупинити порушення прав людини на півострові".

Нагадаємо, у п'ятницю, 18 березня, під час святкової ходи кримчанка влаштувала одиночний антиурядовий мітинг проти "губернатора" Севастополя Сергія Міняйла. Жінка висловила протест саме в той час, як центральним кільцем міста проводилась урочиста хода на честь "возз'єднання" Криму з Росією.

Повʼязані теми:

Наступна публікація