Російський консул шпигував за енергетичними проектами у Литві

Російський консул шпигував за енергетичними проектами у Литві

Російський консул шпигував у Литві / Фото: Витаутас Ляуданскис/Клайпедская ассоциация

Литва звинуватила генконсула РФ у шпигунстві.

Генеральний консул Росії Володимир Малигін минулого року був висланий із Литви як співробітник Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Росії, який хотів отримати інформацію про політику та енергетичні проекти Литви, яка не підлягає розголошенню.

Про це йдеться у звіті Департаменту держбезпеки Литви.

"У квітні з Литви був висланий співробітник СЗР В. Малигін, який під прикриттям посади генерального консула Росії в Клайпеді підтримував зв'язки з керівництвом самоврядувань, представниками організацій російських співвітчизників і керівництвом стратегічних компаній", - наголосили у Департаменті держбезпеки.

Зокрема, у звіті йдеться, що Малигін "хотів отримати інформацію про позиції політичних партій під час виборів президента Литви, можливі зміни в правлячій коаліції після президентських виборів, хід реалізації та перспективи проекту терміналу скрапленого газу".

До того ж, за даними Департаменту, "співробітник СЗР спонукав литовських політиків і підприємців підтримувати позицію Росії у питанні про спрощений візовий режим для жителів прикордонних територій Литви та Калінінградської області, формував їхню думку про те, що Литва у відносинах із Росією повинна проводити іншу політику і керуватися прагматичними інтересами".

Зазначимо, Малигін обіймав посаду менше двох років, але представники російського консульства повідомляли, що він повертається до Москви через закінчення терміну повноважень.

Нагадаємо, раніше у Литві затримали російських агентів, які шпигували на базі НАТО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація