Російський винищувач пролетів впритул до американського літака у Сирії - NBC

Російський винищувач пролетів впритул до американського літака у Сирії - NBC

Фото: Getty Images

Пілот з РФ нібито не побачив літака у темряві. 

Російський винищувач пролетів на короткій відстані від літака американських ВПС у небі над Сирією. Про це повідомляє NВС. 

Журналісти відзначають, що напруженість у відносинах між Вашингтоном і Москвою продовжує рости.

За словами генерала, відповідального за повітряні операції  над Іраком і Сирією, російські військові літаки перехоплюють американські повітряні судна майже щотижня.

Генерал-лейтенант Джефф Харріген, командувач ВПС США Центрального командування, повідомив, що такий інцидент трапився 17 жовтня "посеред ночі близько опівночі".

За його словами, літаки були в одному районі і ледь розминулися.  Повітряні судна пролетіли на відстані "близько півмилі" один від одного.

Старший військовий чиновник США заявив, що цей інцидент стався у східній частині Сирії, і що два літаки були так близько, що вони могли відчувати потоки повітря один одного.

Харріген сказав, що в деяких випадках подібні інциденти "не мають великого значення", але важливо знати, що саме цей інцидент привернув увагу ВПС США.

"Ми повідомили росіян про це і переконалися, що вони знали, що ми були стурбовані тим", - сказав він.

У РФ пояснили, що їхній пілот просто не бачив американський літак. У США прийняли це пояснення.

За словами Харрігена, такі ситуації збільшилися за останні шість тижнів, особливо на північному заході Сирії. 

Нагадаємо, раніше агенція Bloomberg писав, що президент Росії Володимир Путін назвав ризикованим інцидент із прольотом російських винищувачів над американським есмінцем у Чорному морі.

Агенція із посиланням  на неназваного високопоставленого чиновника повідомила, що Путін назвав дії російських військових "високим ризиком". Під час засідання уряду деякі російські чиновники нібито заявили, що американці "на це заслужили", на що Путін відповів:  "Ви що, з глузду з'їхали?".

Згодом прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився говорити про реакцію російського президента Володимира Путіна на маневри російської авіації біля американського військового корабля.

"Закриті наради - вони для того і проводяться, щоб там можна було у вільному режимі обмінюватися думками з найактуальніших питань, тому цю інформацію я не буду ні підтверджувати, ні спростовувати", - сказав він. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація