Розвідка США назвала сім головних загроз з боку Росії

Розвідка США назвала сім головних загроз з боку Росії

Фото: Getty Images

Глава американських розвідників виступив з доповіддю про загрози в Конгресі.

Сполучені Штати Америки вважають, що Росія несе загрозу в кіберпросторі, космосі, Арктиці і регіональних конфліктах.

Про це йдеться в доповіді директора національної розвідки США Джеймса Клеппера з оцінкою основних світових загроз безпеці США, передає РБК.

Росія в цій доповіді згадується при аналізі семи головних загроз для США. Перші дві загрози пов'язані із захистом кіберпростору.

Американська розвідка вважає, що Росія може проводити в Інтернеті розвідувальні операції для того, щоб вражати критично важливі об'єкти інфраструктури, збирати інформацію і проводити "операції впливу".

Джеймс Клеппер вважає, що Росія і Китай розглядають можливість впливу на кіберпростір як важливі геостратегічні інструменти і продовжать розвивати їх.

Крім того, за допомогою кіберпростору Москва намагається впливати на думки людей, щоб змінити напрямки обговорення важливих питань. Наприклад, росіяни розміщують на комерційних сайтах дезінформацію, щоб впливати на онлайн-медіа для зміни дискурсу і навмисного створення плутанини.

Третя загроза з боку Росії - порушення Москвою договору про ракети малої і середньої дальності, хоча Кремль заперечує, що порушував цей договір.

Четверта загроза - загроза в космосі. У доповіді наголошується, що Москва і Пекін продовжують удосконалювати можливості своїх військових і розвідувальних супутників і їх операції стають все більш "витонченими". Як приклад наводяться російські космічні знімки, які використовувалися для підтримки військової операції в Сирії.

Крім того, росіяни і китайці активно розвивають космічну зброю, яка може в найближчі роки стати загрозою для військових, цивільних і комерційних космічних систем США.

П'ятою загрозою в доповіді американських розвідників називаються дії "традиційних" розвідок інших країн. На першому ж місці за ступенем небезпеки вважаються спецслужби Росії і Китаю.

Шоста небезпека від Росії йде в Арктиці. Американці вважають, що Москва продовжить підтримувати військову присутність уздовж північної берегової лінії, щоб поліпшити захист кордону і забезпечити контроль над своєю "виключною економічною зоною".

Останній пункт загроз присвячений регіональним конфліктам. Тут Росія згадується в зв'язку з подіями в Україні, Сирії та Туреччині, також небезпечною визнається політика Москви по відношенню до сусідніх країн.

"Готовність Росії таємно використовувати військові та воєнізовані сили в сусідній державі продовжує викликати тривогу в країнах навколо Росії, включно з членами НАТО", - вважають американські розвідники.

"З початком української кризи в 2014 році Москва подвоїла свої зусилля по зміцненню свого впливу в Євразії", - йдеться в доповіді. При цьому Росія називається "безперечним гегемоном" в Євразії, і Москва буде прагнути підвищувати тиск на сусідні країни з метою залучення в Євразійський економічний союз, впевнені в США.

Також в американській розвідці відзначають заклопотаність Туреччини в зв'язку з прагненням Росії допомагати курдам і чинити більший вплив на Близькому Сході.

У США вважають, що військова участь Москви у конфлікті в Сирії може допомогти Башару Асаду повернути контроль над ключовим місцевостями, такими як Алеппо, але не зможе фундаментально змінити співвідношення сил і їх положення.

Нагадаємо, директор національної розвідки США Джеймс Клеппер також заявив, що Росія продовжує ведення "жорсткої" зовнішньої політики в 2016 році, в тому числі спрямовану на перешкоджання західним прагненням України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація