Самі себе і "поховали": у Росії істеричать через недопуск атлетів на Олімпіаду в Ріо

Самі себе і "поховали": у Росії істеричать через недопуск атлетів на Олімпіаду в Ріо

Фото: Getty Images

В цьому році Росію на Олімпійських іграх 2016 з легкоатлетики представлять лише дві спортсменки.

Сьогодні, 21 липня, стало відомо, що Спортивний арбітражний суд (CAS) не задовольнив позов Олімпійського комітету Росії (ОКР) Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ). Таким чином, всі російські легкоатлети втратили можливість виступити на Олімпійських іграх в Бразилії.

Російські легкоатлети, які не звинувачували у вживанні допінгу, подали індивідуальні заявки на участь в Олімпіаді після того, як IAAF відмовилася відновлювати членство Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) через допінговий скандал. Всі 68 заявок отримали відмову, за винятком заявки стрибунки Дар'ї Клішиної, яка тренується в США. Окрім Клішиної, в особливому порядку до Ігор допустили ще бігунку Юлію Степанову, яка була головним інформатором Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) у розслідуванні скандалу про допінгу в Росії.

У зв'язку з резонансною подією для спорту Росії і їх майбутнього на світовій арені ТСН.uа вирішив зібрати реакції відомих російських спортсменів, політиків і представників влади на "олімпійський скандал". Їх коментарі вельми неоднозначні, одні вважають, що це кінець російському спорту, на думку інших це все через корупцію і спортсмени тут ні до чого.

Рішення CAS - безпрецедентна річ, що принижує весь спорт.

Міністр спорту РФ Віталій Мутко

Росія вкотре у всьому звинуватила США, заявивши, що це їхні підступи.

Незважаючи на допінгові перевірки і тривалі розслідування, прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова традиційно звинуватила у всьому Сполучені Штати Америки. "Допінговий скандал - частина зусиль Вашингтона ізолювати Росію і збити опозицію всередині країни", - заявила вона.

Міністр спорту РФ Віталій Мутко вважає, що рішення CAS принижує весь спорт.

"Рішення CAS - безпрецедентна річ, що принижує весь спорт. IAAF загрузла в корупції, незрозуміло, чому ніяких слідчих дій не робиться по цьому питанню. Як мінімум етичний комітет федерації і МОК повинні розглядати такі речі", - вважає скандальний міністр.

Фото: Getty Images

Своєю чергою, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков тільки висловив своє співчуття.

"Тут можна лише висловити глибоке співчуття... Новина не дуже хороша, нам, безумовно, потрібно проаналізувати ситуацію з урахуванням цього прийнятого рішення, тому зараз я би від подальших коментарів поки утримався", - зазначив прес-секретар президента РФ.

Це все одно що якби хтось із росіян скоїв злочин за кордоном, а відповідальність нестимуть всі громадяни Росії.

Екс-глава ВФЛА Валентин Балахничев

Екс-голова Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Валентин Балахничев заявив, що рішення є політизованим.

"Багато представників Міжнародного олімпійського комітету є членами CAS, все дуже політизоване, але була надія, що все-таки вони збережуть незалежну думку. А те, що ми бачимо зараз в підсумку, - перенесення з індивідуальної відповідальності на колективну. Це неправильно. Ось Ісінбаєва - вона ж не мала жодного допінгового минулого. Це все одно, що якби хтось з росіян скоїв злочин за кордоном, а відповідальність будуть нести всі громадяни Росії", — зазначив він.

Відповідайте за гріхи тих, хто довів цю ситуацію до абсурду.

Олімпійська чемпіонка і депутат Держдуми Світлана Журова

Олімпійська чемпіонка і депутат Держдуми Світлана Журова вважає, що російські легкоатлети змушені страждати за чужі, ще не доведені гріхи.

"Нам здавалося, суд повинен апелювати виключно наступним: є чисті спортсмени, ось їх імена, результати допінг-проб. Предмет позову: чи можуть ці спортсмени, а не країна виступати на Олімпіаді? Зараз виходить, суд їм каже: ми сумніваємося, що ви "чисті", відповідайте за гріхи тих, хто довів цю ситуацію до абсурду", - прокоментувала рішення CAS Журова.

Своєю чергою, спортивний російський юрист повідомив, що рішення CAS порушує фундаментальні принципи Олімпійської хартії.

"Рішення CAS не має нічого спільного з фундаментальними засадами Олімпійської хартії. Ці принципи були порушені вже рішенням Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF), а вони тепер його визнали", - зазначив Артем Пацев.

Це відверте політиканство, злочинне з боку перш за все Сполучених Штатів Америки.

Лідер КПРФ Геннадій Зюганов

Лідер Комуністичної партії РФ Геннадій Зюганов вважає відвертим політиканством з боку США відсторонення російських легкоатлетів від участі в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро.

Фото: Getty Images

"Це відверте політиканство, злочинне з боку перш за все Сполучених Штатів Америки. Вони не захотіли пробачити нашій країні найвищі досягнення в спорті", - заявив Зюганов на прес-конференції у ТАСС.

За словами політика, "допінг вліз в спорт давно". І він вважає, що всі спортивні товариства світу повинні "повстати" проти відсторонення російських легкоатлетів від участі в Олімпійських іграх.

На думку лідера комуністів, від прийнятого рішення "програють всі спортсмени".

"Який ти спортсмен і переможець на Олімпійських іграх, якщо кращі спортсмени країни, яка завжди йшла в лідерах, з вами не змагаються?" - сказав він.

Дворазова олімпійська чемпіонка Олена Ісінбаєва вважає, що рішення суду за позовом ДКР є "похоронами" легкої атлетики.

Все, що потрібно було зробити спортсмену, - стрибнути норматив, здати тест і виступати. Спасибі всім за похорон легкої атлетики, це чисто політичне замовлення. Всі доводи спрямовані проти Всеросійської федерації легкої атлетики, і нічого конкретного проти спортсменів, явна заказуха. Це вже не спорт, це чиста політика. Це можна великими буквами писати. Але ми спортсмени, у нас таких політичних навичок немає. Нехай радіють і радіють", - заявила вона.

На думку старшого тренера збірної Росії зі спортивної гімнастики Валентини Родіоненко, що сталося, є злочином проти спорту в цілому.

"Ісінбаєва чудово виступила в CAS, але ніхто не почув її. Не захотіли почути. Навіть злочинцям у звичайних судах дають право на захист. А у нас немає такого права. Це злочин не тільки проти російського спорту, але і проти всього спорту в цілому", - сказала Родіоненко.

Як заявив триразовий олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Олександр Карелін, включення легкоатлетів в збірну Росії, склад якої на Олімпійські ігри 2016 року напередодні затвердив ДКР, стало помилкою.

"Це було помилкою - не можна було на виконкомі ДКР до рішення CAS включати представників ВФЛА, - підкреслив він.

У нас вирізують покоління талановитих людей.

Метальниця списа Марія Абакумова

Дворазовий олімпійський чемпіон з хокею, сенатор В'ячеслав Фетисов зізнався, що був шокований рішенням CAS.

"Я в шоці від рішення CAS, не очікував такого результату. Тепер залишається шукати слова розради спортсменам, тренерам... Я був в їх шкурі, розумію, наскільки їм складно зараз. Дуже прикро, що постраждали невинні хлопці", - сказав Фетисов.

"Але нашій державі, громадським організаціям, спортсменам треба виконати велику роботу, щоб повернути довіру", - додав він.

Метальниця списа Марія Абакумова заявила, що це рішення призведе до втрати цілого покоління спортсменів.

"Ціле покоління людей, юніорів, які прийшли у великий спорт, просто знищують. Легка атлетика завжди була спортом для людей з не дуже забезпечених сімей. Не треба платити за дорогу екіпіровку, за заняття. І ці люди туди тепер не підуть. У нас вирізають покоління талановитих людей. Ми зараз плеяду спортсменів втрачаємо. Зараз знищують спортсменів, тренерів та всю систему спорту", - зазначила вона.

Повʼязані теми:

Наступна публікація