Саміт ЄС триватиме довше запланованого через проблемні переговори з Британією

Лідерів делегацій вже попросили залишитися в Бельгії на суботу.

Переговори про подальше перебування Великої Британії в Євросоюзі близькі до глухого кута. Учасникам саміту ЄС рекомендовано затриматися в Брюсселі на суботу, 20 лютого.

Джерела, близькі до учасників переговорів, повідомляють про критичні перешкоди, на котрі наштовхнулися політики під час дискусії. Ось уже протягом доби досягти консенсусу їм не вдається.

Після короткої перерви вдень другого дня переговорів делегати скасували пообідню сесію і призначили поновлення розмови вечором.

Як відомо, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон закликав до широких реформ ЄС, про які мають оголосити ще напередодні планованого британського референдуму щодо виходу країни з Євросоюзу, котрий може відбутися вже в червні. Лідери ЄС сподіваються досягти домовленості, щоб уникнути цього сценарію.

За неофіційною інформацією, однією з перешкод є позиція Греції, яка погрожує заблокувати будь-яку угоду з Британією, якщо всі країни ЄС не пообіцяють залишити свої кордони відкритими для біженців, що прямують далі до Європи через грецьку територію з Туреччини.

Минула ніч у Брюсселі була безсонною. Лідери 27 країн шукали варіантів, як уберегти ЄС від виходу з нього Великої Британії. "Для мене зрозуміло одне: це саміт об'єднання або розпаду. Немає сумнівів", - заявив перед початком переговорів голова Європейської ради Дональд Туск.

Пізніше він повідомив про певний прогрес у напружених переговорах. Однак зауважив, що для успішного їх завершення потрібно ще багато попрацювати.

Повʼязані теми:

Наступна публікація