Саркозі хоче висновків із результату проросійських радикалів на виборах у Франції

Саркозі хоче висновків із результату проросійських радикалів на виборах у Франції

Саркозі прокоментував підсумки регіональних виборів

Французи шоковані високим показником довіри до націоналістів у своїй країні.

Проросійські ультраправі на чолі з Марін Ле Пен програли другий тур регіональних виборів у Франції, попри приголомшливу перемогу в першому. Владу в регіональних органах управління між собою майже порівну поділять урядові соціалісти й республіканці екс-президента Ніколя Саркозі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Потенційна перемога "Національного Фронту" без перебільшення налякала виборців, особливо після заклику урядових соціаластів скористатися правом голосу. Крім того, урядова партія також зняла своїх кандидатів там, де вони поступалися "Національному Фронту" і республіканцям, закликавши своїх прихильників голосувати за людей Ніколя Саркозі.

Така мобілізація влади отримала відгук електорату. І в цілому по країні активність виборців у другому турі була на 10-12% вищою, ніж тиждень тому.

Марін Ле Пен, що має тісні стосунки із Кремлем, збільшила свою популярність завдяки терактам у Парижі, експлуатуючи антиіммігрантську і антиісламську риторику. Її партія стала третьою, а в деяких регіонах і другою політичною силою, тому ця поразка насправді говорить про те, що рейтинг ультраправих зростає.

Проросійські ультраправі на чолі з Марін Лє Пен програли другий тур регіональних виборів у Франції

Проросійські ультраправі на чолі з Марін Лє Пен програли другий тур регіональних виборів у Франції

"Ця мобілізація виборців у другому турі ні за яких обставин не повинна дозволити нам забути попередження, яке усім політичним лідерам, зокрема і нам, надійшло під час першого туру цих виборів. Час для всебічної дискусії: що саме хвилює Францію?", - поставив питання лідер республіканців Саркозі.

На цих виборах чітко простежуються паралелі з президентськими виборами 2002 року, коли до другого туру разом з Жаком Шираком несподівано вийшов засновник і тодішній лідер ультраправої партії Жан-Марі Ле Пен. Тоді праві й ліві створили, так би мовити, спільний фронт проти ультраправих, і президент Ширак залишився на другий термін.

Схожа тактика зараз дала підстави Марін Ле Пен звинуватити опонентів у змові проти її партії. Утім її "Національний Фронт" все одно втричі збільшив кількість своїх представників у регіональних парламентах і тепер має нагоду стати серйозною опозиційною силою будь-якому уряду.

Як уже повідомлялося, любителі Путіна з тріском програли регіональні вибори у Франції. "Національний фронт" не виграв у жодному з регіонів.

Кореспондент Євгенія Руденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація