Неоднозначно і скандально. Що заявляв новий глава МЗС Британії про Україну та Путіна

Неоднозначно і скандально. Що заявляв новий глава МЗС Британії про Україну та Путіна

Фото: Reuters

Борис Джонсон став міністром зовнішніх справ Великобританії.

Одразу після того, як 13 липня Тереза Мей офіційно стала прем'єр-міністром Великобританії, вона призначила міністром зовнішніх справ країни екс-мера Лондона Бориса Джонсона. Політик відомий доволі різкими й некоректними висловлюваннями та неприйнятною поведінкою. Екс-мер також веде провокативну колонку в британському виданні The Telegraph.

Зазначимо, Борис Джонсон був одним із ідейних натхненників і активним агітатором за вихід країни зі складу ЄС. Після британського референдуму йому запропонували очолити уряд, однак екс-мер відмовився від пропозиції. Через таке рішення його гостро критикували та звинувачували в небажанні брати на себе відповідальність у нових реаліях, куди Британію привели євроскептики та популісти.

ТСН.ua вирішив розібратися, якими є політичні погляди нового міністра зовнішніх справ Великобританії.

БОРИС ДЖОНСОН ПРО ЄС

В інтерв'ю газеті Sunday Telegraph в травні цього року, Борис Джонсон порівняв бажання ЄС об'єднати країни під спільним керівництвом з боку Європейського Союзу з амбіційними спробами окупації Європи Наполеоном та Гітлером. Зокрема, екс-мер сказав, що за останні 2000 років європейської історії різні лідери неодноразово намагалися об'єднати Європу під керівництвом єдиного спільного уряду.

"Наполеон, Гітлер, різні люди намагалися це зробити, і це закінчується трагічно", - сказав він.

"ЄС пробує зробити теж саме іншими способами. Але одвічна проблема полягає в тому, що немає лояльності до ідеї Європи", - додав Джонсон.

"Не існує жодного органу, який би хтось поважав чи розумів. Це викликає масивний демократичний вакуум", - пояснив Борис Джонсон.

Фото: Reuters

БОРИС ДЖОНСОН ПРО УКРАЇНУ

На дебатах щодо Brexit Борис Джонсон заявив, що політика ЄС частково винна у російському вторгненні в Україну. Тодішній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон тоді відповів, що лише Росія несе відповідальність за кризу в Україні.

Джонсон також розкритикував слова Кемерона про те, що союз гарантує безпеку на континенті. Екс-мер Лондона почав запевняти, що саме спроби ЄС вести спільну зовнішню політику нібито спричинили ряд проблем.

"Якщо ви хочете знайти приклад поганої зовнішньої політики ЄС, приклад європейських претензій на ведення оборонної політики, які в кінцевому результаті призвели до реальних проблем, тоді зверніть увагу на те, що сталося в Україні", - сказав Джонсон.

Фото: Reuters

"Саме спроби ЄС вести оборонну і міжнародну політику підривають НАТО. Ми бачили, що сталося в Боснії, ми бачимо, що відбувається в Україні. Все, що ЄС може зробити в цій галузі, на мою думку, це внести плутанину. Ми бачили це на Балканах, то була трагедія, і в Україні теж все пішло не так ", - додав він.

Тоді слова Джонсона різко розкритикували. На сторінках різних зарубіжних видань політика називали апологетом Путіна.

"Я кілька разів звинувачував дії Володимира Путіна в Україні. Я не обговорював цю проблему з російським лідером цього ранку. І лише сказав те, що абсолютно очевидно: політика ЄС в Україні була далекою від ідеалу", - відповів на звинувачення Джонсон.

Фото: Reuters

БОРИС ДЖОНСОН ПРО БАШАРА АСАДА ТА ВОЛОДИМИРА ПУТІНА

Загалом Борис Джонсон притримується тієї позиції, що угрупування "Ісламська держава" несе набагато більшу загрозу, ніж уряд Асада чи Путіна, а тому слід концентруватися на ІДІЛ та намагатися їх перемогти. Так, у своїх статтях він зазначав, що хоча йому і прикро це визнавати, однак Путін та російська армія зробили чимало, аби звільнити Пальміру від бойовиків ІДІЛ разом з армією Асада. У той же час політика Заходу жодним чином не змінила ситуацію у тому регіоні.

Водночас у своїх статтях екс-мер Лондона різко критикує правління Асада та Путіна. Президента Сирії він називає тираном, а його політику - насильницькою. І саме Джонсон порівняв Володимира Путіна з Доббі з книги "Гаррі Поттер" та назвав його маніпулятивним тираном. Однак Джонсон все одно визнає певні дії лідерів Сирії та РФ як необхідні заради перемоги над більшим злом.

Нагадаємо, у березні 2016 року сирійська армія Башара Асада звільнила місто Пальміру від бойовиків ІДІЛ. З цього приводу Борис Джонсон написав у своїй колонці статтю, у якій виказав шану президентові Сирії через блискавичне звільнення захопленого міста. Крім того, Борис Джонсон зазначив, що важливу роль у звільненні Пальміри відіграв Путін та російська армія.

"Там можуть бути міни-пастки в руїнах, але терористи нарешті втікають. Я кажу "Ура". Браво - і продовжуйте далі. Так, я знаю. Асад - монстр, диктатор. Він скидає бомби на власний народ. Його в'язниці переповнені закатованими опонентами. Він і його батько керували протягом декількох поколінь шляхом застосування терору і насильства - і все ж є принаймні дві причини, через які будь-яка нормальна людина повинна відчувати почуття задоволення від того, що війська Асада зробили", - написав Джонсон.

На думку політика, ІДІЛ несе більше загрози, ніж режим Асада.

"Режим Асада може бути бандитським, і жорстоким, і черствим, і якоюсь мірою злим. Але ці люди [бойовики ІДІЛ] деформовані і хворі настільки, що це навіть неможливо уявити", - зазначив Джонсон.

Борис Джонсон також виокремив роль Росії у звільненні міста. За словами екс-мера, британська та загалом західна політика жодним чином не покращила ситуацію в Сирії. І хоча Джонсону було це важко визнавати, однак якщо інформація про загиблих російських військових у Пальмірі правдива, то він вдячний Росії за внесок у визволення міста від бойовиків ІДІЛ.

"Це був Путін, який прийшов на захист свого клієнта і допоміг переломити ситуацію. Якщо вірити звітам, росіяни не тільки брали участь у бомбардуваннях супротивників Асада, але також були помічені на землі. Якщо війська Путіна допомогли виколупати маніяків з Пальміри, то (мені боляче це визнавати), росіянам слід виказати честь. Вони зробили так, що Захід виглядає неефективним; і тепер настав час для нас, щоб загладити свою провину і показати наші сильні сторони", - написав Джонсон.

Російські військові братимуть участь у розмінуванні сирійської Пальміри

Російські військові братимуть участь у розмінуванні сирійської Пальміри

У грудні 2015 року, після того, як Великобританія погодилася на авіаційне бомбардування ІДІЛ у Сирії, Борис Джонсон у своїй колонці написав статтю "Давайте укладемо угоду з дияволом", присвячену знову ж таки політиці Асада та Путіна. Екс-мер Лондона намагався донести думку про необхідний союз найбільших держав заради перемоги над ІДІЛ. Саме тут він зазначив, що незважаючи на небажання працювати з Путіним, лідер РФ необхідний заради вирішення сирійського конфлікту. За словами Джонсона, у ситуації, що склалася в Сирії, не час обирати собі союзників. Екс-мер знову ж таки наголошує на основній меті – знищення ІДІЛ.

Коли Палата громад, нарешті, погодилася на повітряні удари минулого тижня, ніхто не зрадів […] Ми хочемо зробити що завгодно, аби якнайшвидше принести мир у Сирію. І оскільки ми всі знаємо, що мир не можна досягнути поодиноким бомбардування, нам потрібно більш креативно подумати над коаліцією, яку ми можемо побудувати. Це підводить нас до Володимира Путіна", - написав Джонсон.

Борис Джонсон жорстко критикує політику Путіна, підкреслюючи усі його жахливі дії. Зокрема Джонсон згадує про окупацію частини України Росією. Екс-мер говорить, що саме Путін, найвірогідніше, винен у збитті малазійського боїнга, у вбивстві Олександра Литвиненка, якого отруїли в лондонському ресторані.

"Незважаючи на те, що він виглядає як ельф Доббі, він безжалісний і маніпулятивний тиран", - зазначає Джонсон.

Фото: Reuters

"Чи означає це, що морально неможливо працювати з ним? Я не впевнений. Ми повинні зосередитися на тому, чого ми намагаємося досягти. Наша мета - щонайменше наша заявлена мета – повністю знищити ІДІЛ як силу в Сирії та Іраку", - вважає екс-мер.

"Час відкласти мислення часів холодної війни. Не правда, що все, що добре для Путіна, повинне автоматично бути поганим для Заходу. У нас обох є чітка і конкретна мета - усунути загрозу з боку ІДІЛ. Все інше вторинне".

БОРИС ДЖОНСОН ПРО ГІЛЛАРІ КЛІНТОН

Джонсон не притримується політичних поглядів кандидата у президенти США Гіларі Клінтон, а тому стосовно неї у екс-мера проскакують доволі їдкі висловлювання. Ще у 2007 році він ставив під сумнів, чи буде підтримувати її кандидатуру на тодішніх президентських виборах.

"У неї фарбовані світле волосся і надуті губи, сталевий синій погляд, як у садистської медсестри в психіатричній лікарні; і тільки-но я виходжу зі свого трансу, я вдаряю себе по лобі через подив.

Як я можу хотіти Гілларі? Я маю на увазі, що вона, на перший погляд, є усім тим, чому я чиню опір в політиці: не тільки бажанню підняти податки і націоналізувати речі, але і світовій політкоректності", - писав Джонсон.

Фото: Reuters

БОРИС ДЖОНСОН ПРО ТАЇПА ЕРДОГАНА

У травні 2016 року Джонсон придумав образливий лімерик про Таїпа Ердогана. Вірш він написав після того, як президент Туреччини хотів кримінально переслідувати німецького коміка за жарт над ним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація