Що стане з "вільною" Америкою після обрання Трампа – The Washington Post

Що стане з "вільною" Америкою після обрання Трампа – The Washington Post

Фото: Getty Images

Він успадкує світ, в якому ліберальна демократія відступає, а лідерство США піддають сумнівам.

У середу Дональд Трамп був обраний 45-м президентом Сполучених Штатів. Ми сподівалися, що нам ніколи не доведеться писати ці слова. Але Трамп шокував соціологів, вловивши настрої виборців з селищ і так званого району "Іржавого поясу" (промислового району Середнього Заходу). Виборці цього регіону вважають, що політичний істеблішмент відкинув їх убік. Трамп навряд чи зробив би те ж саме для своєї суперниці, Гілларі Клінтон, якщо б вона перемогла, але тепер всі американці повинні прийняти рішення виборців, і прагнути досягти найкращого результату для нашої країни і світу.

Про це говориться в редакційній статті "Президент Трамп", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

Що це означає на практиці? По-перше, сподіватися, що Трамп виявиться набагато кращим президентом, ніж ми побоюємося, і підтримувати його, коли він робить правильні речі. Трамп скоро буде командувати федеральною бюрократією, що розповзається, витонченими правоохоронними органами і спецслужбами, а також найпотужнішою армією у світі. Ми щиро хочемо, щоб він зрозумів, що система американського управління не була створена для одного і не служить лише одній людині. Самостійно він її не виправить. Повноваження Овального кабінету надаються не для того, щоб карати своїх ворогів, про яких він розмірковував, коли кампанія підійшла до кінця, згідно нещодавній статті в газеті The New York Times.

Новий президент зіткнеться з великими та складними викликами з першого дня. Він успадкує світ, в якому ліберальна демократія відступає, а лідерство США піддають сумнівам. Близький Схід в сум'ятті, ядерний арсенал Північної Кореї зростає, Росія та Китай грають м'язами. У США президент Обама залишає економіку в хорошому стані, загалом, але вона все ж стикається з такими проблемами, як повільне зростання, постійна нерівність та стрес федерального бюджету.

Ми не можемо дозволити собі бути оптимістичними стосовно того, що Трамп раптово сформує підходи до вирішення цих проблем, які будуть більш раціональними, ніж ті, які він запропонував під час виборчої кампанії. Також можна сподіватися, що він знайде в собі дисципліну і мудрість, які він поки тільки має намір продемонструвати. Під час своєї кампанії, Трамп говорив про тюремне ув'язнення Клінтон, судове переслідування жінок, які звинуватили його в сексуальних домаганнях, стерилізацію спікерів Палати представників і скасування свободи преси. Щодо статті в The Times, він розповів про створення суперкоманди, яка буде займатися політичною помстою. Він пообіцяв депортувати мільйони людей, розірвати торгові угоди, ввести релігійні тести і саботувати міжнародні зусилля щодо боротьби зі зміною клімату, – кожна з цих обіцянок зашкодить величезній кількості людей.

Якщо він намагається переслідувати такі цілі і наміри, всі інші повинні об'єднатися і стати на захист конституційних принципів і надійного уряду. Лідери республіканців у Конгресі підтримали Трампа за умови, що він буде дотримуватися їхньої законодавчої політики та поважати їхній авторитет. І вони зазнають випробування. Правоохоронні органи повинні протистояти будь-яким спробам незаконного використання. Судова система, державна служба, засоби масової інформації та громадянське суспільство в більш широкому розумінні гратимуть дуже важливу роль.

Американців ніколи не об'єднували ні кров, ні віросповідання, але вони завжди були єдині у своїй прихильності до демократичної системи правління, яка розділяє владу, дорожить верховенством права і поважає гідність кожної людини. Ми сподіваємося, що наш новообраний президент проявить повагу до цієї системи. Американці повинні бути готові підтримати його, якщо він так зробить, і в будь-якому випадку підтримувати систему, незалежно від дій президента.

Повʼязані теми:

Наступна публікація