Що відбувається у Казахстані. Думки експертів

Що відбувається у Казахстані. Думки експертів

Фото: Reuters

Сьогодні в Казахстані стався вже другий теракт від початку літа. ТСН.uа розбирається, наскільки ці події пов'язані з "Ісламською державою" і на що варто чекати.

Вранці 18 липня в Казахстанському місті Алмати сталася перестрілка між поліцейськими і невідомими чоловіками у будівлі районного управління внутрішніх справ. Незабаром у місті оголосили антитерористичну операцію. Внаслідок атаки вбито п'ять осіб, семеро поранені. Голова Комітету національної безпеки Казахстану Володимир Жумаканов заявив, що підозрюваний у нападі Руслан Кулікбаєв був пов'язаний із салафітами, прихильниками однієї з течій ісламу. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв назвав ці події терактом.

Це вже другий теракт на території Казахстану від початку літа. 5 червня в місті Актобе група релігійних радикалів напала на два збройних магазини і військову частину. Тоді загинуло 3 військових і 4 цивільних. Під час антитерористичної операції 18 екстремістів були знищені, 9 – затримані. Міністр внутрішніх справ Казахстану пізніше заявив, що перед терактами в Актобе учасники нападів, зібравшись у квартирі, ймовірно, прослухали аудіозвернення імама з Сирії.

ТСН.uа поспілкувався з казахськими експертами, щоб зрозуміти, наскільки ці події пов'язані з "Ісламською державою" і на що варто чекати.

Аміржан Косанов, опозиційний політик

"Хочемо ми це визнавати чи ні, але Казахстан увійшов у період нестабільності і реальної терористичної загрози. І ця загроза може мати різне коріння. Ці події для Казахстану дуже нетипові. Незважаючи на несправедливість і корупцію, все одно Казахстан залишався спокійним. Зараз же всі ці проблеми штовхають людей на протестні кроки, в тому числі частину молоді, особливо неосвіченої, в ці радикальні течії ісламу. Події, які відбулися в Актобе, пов'язані з несправедливою соціальною політикою. Переважна більшість казахів не входить до цих течій, але у них є покровителі серед владних структур. Це відкрито в суспільстві обговорюється. Влада сама визнає, що в країні є місіонери, які працюють з-за кордону і гарячих точок, і що близько 400 громадян Казахстану бере участь у війні в Сирії.

Підводити це під Ісламську державу не можна, тому що небезпеки саме релігійного екстремізму немає, але її можливість існує. У будь-який момент може "вибухнути", це не обов'язково буде релігійний екстремізм, це може бути просто соціальний протест".

Айдос Сарим, казахський політолог

"Треба визнати, що тероризм у Казахстані – всерйоз і надовго. З цим треба навчитися жити і ефективно боротися. Неможливість побудувати найближчим часом ідеальне суспільство буде схиляти людей у бік релігійних екстремістів. Очевидно, що Казахстан є частиною ісламського світу, не російського, не якогось іншого. Казахи – споконвіку мусульмани. Напад ісламістів саме на силовиків показує – у них є розуміння, що це країна мусульман і треба боротися з тими, хто цьому протистоїть.

Досить багато було втрачено. З'явилася певна кількість людей, яка вважає, що єдиним джерелом виживання Казахстану є халіфат. Поки вони дотримуються тільки політичної риторики, якщо ж перейдуть від слів до справи, то це буде вже зовсім інша проблема.

Те, що сталося, – це безумовно терористичний акт, причому, схоже, що не до кінця доведений. З інформаційного підґрунтя (дезінформації у соціальних мережах і дзвінків у поліцію – прим.) схоже, що планувалося розосередити силовиків, а потім зробити ще один напад, але їм це не вдалося. Можливо, у них була мета просто показати, що влада нездатна утримувати місто під контролем, але швидше за все головне завдання полягало в захопленні зброї, щоб потім здійснювати акції нападу вже більшого рівня в майбутньому.

Якщо говорити, чому саме зараз, то є ж певні міжнародні події, є люди, які хочуть якихось дій, а з-за кордону їм говорять: "Давайте, дійте". Адже були звернення з боку людей, які поїхали воювати за ІДІЛ. Щоправда вони заблоковані на Ютубі".

Повʼязані теми:

Наступна публікація