Діти "Стерв'ятника". Що відомо про впливових доньок президента Узбекистану Карімова

Діти "Стерв'ятника". Що відомо про впливових доньок президента Узбекистану Карімова

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua зібрав інформацію про двох доньок глави Узбекистану.

У понеділок, 29 серпня, стала відома причина госпіталізації президента Узбекистану Іслама Карімова. Молодша донька глави держави через соціальні мережі повідомила, що її батько переніс інсульт.

Увечері того ж дня ЗМІ почали поширювати інформацію про смерть президента країни, однак чиновники і досі не підтвердили цю інформацію. За їхніми словами, стан глави держави стабільний.

В правозахисних колах Іслам Карімов вважається одним з найжорстокіших диктаторів сучасності. "Репортери без кордонів" у своїх оцінках навіть називали його "стерв'ятником". Найбільш кривавою трагедією за роки правління Карімова став розгін демонстрації в місті Андижан 13 травня 2005 року, унаслідок якої, за офіційними даними, загинуло 187 осіб.

ТСН.ua зібрав інформацію про двох доньок Іслама Карімова, обидві з яких мають яскраві біографії, а одна з них певний час навіть вважалася можливою спадкоємицею батька та майбутньою главою Узбекистану.

ГУЛЬНАРА КАРІМОВА

Найвідомішим членом сім'ї Іслама Карімова залишається його старша дочка Гульнара. Колись вона була серед найбільш впливових людей Центральної Азії. Вона займалася бізнесом, співала, була модельєром одягу, їздила зі своїми колекціями на тижні високої моди в Нью-Йорк, дружила з російськими та узбекистанськими олігархами, і впливала на політику свого батька.

Жінка навчалася в Узбекистані та США. Вона є доктором політичних наук, а також отримала звання професора.

Довгий час вважали, що саме Гульнара очолить країну після свого батька. Але 2013 року й впливу, і її імперії настав кінець. Проти неї на Заході прозвучали звинувачення у відмиванні грошей, а в Узбекистані Гульнара опинилася під домашнім арештом.

Фото: Getty Images

КАР'ЄРА

Гульнара Карімова має різносторонню кар'єру. Вона довгий час займалася політичною діяльністю, обіймала посаду радника міністра, радника постійного представництва Узбекистану в штаб-квартирі ООН, була заступником міністра закордонних справ. У 2010-2012 роках Гульнара Карімова була послом Узбекистану в Іспанії.

Окрім цього, Гульнара заснувала власний ювелірний бренд, який також випускав косметику та парфуми. Карімова також відома, як співачка під псевдонімом Googoosha. 2012 року вона навіть випустила власний англомовний альбом в США. Жінка також займалася громадською діяльністю, заснувала "Фонд культури та мистецтва Узбекистану", проводила конкурси для підтримки талановитої молоді.

Фото: Getty Images

ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ

1991 року на дні народженні подруги Гульнара Карімова познайомилася з узбеком з Афганістану та водночас громадянином США Мансуром Максуді, з яким вона одружилася. У родині народилося двоє дітей: син Іслам Карімов-молодший та донька Іман. 2001 року подружжя вирішило розлучитись.

Фото: Getty Images

Карімова разом з дітьми полишила будинок в Нью-Джерсі. Однак унаслідок розлучення американський суд змусив Карімову повернути дітей чоловікові, а також видав санкції на її затримання. Своєю чергою, влада Узбекистану звинуватила Мансура Максуді у шахрайстві, приховуванні податків, отриманні хабара в особливо великих розмірах, розкраданні майна і відмиванні грошей.

Лише 9 липня 2008 року Вищий суд штату Нью-Джерсі постановив повернути Гульнарі повне право на двох дітей.

Зі своєю сестрою Лолою Гульнара Карімова не підтримує зв'язку з 2001 року.

Гульнара Карімова з дітьми

ДОМАШНІЙ АРЕШТ

2013 року навколо постаті Карімової розгорівся скандал. Карімову звинуватили у корупції після проведеного розслідування, зокрема у Швейцарії.

Крім того, у жінки того самого року почалися проблеми через узбецькі спецслужби. Вважається, що через її політичні амбіції та бажання очолити Узбекистан, узбецькі спецслужби представили батькові Гульнари, президенту Карімову, зібране досьє з фінансовим компроматом на можливу спадкоємицю і фактами про її неналежну для мусульманської жінки поведінку.

Таємно передані фото Гульнари під домашнім арештом / Фото: BBC

Відтоді Гульнара перебуває під домашнім арештом із забороною спілкуватися з будь-ким, крім її доньки, яка перебуває разом із нею. Карімовій також не можна користуватися інтернетом, акаунти її соціальних мереж закриті, а також майже немає актуальних світлин.

2014 року видання ВВС отримало аудіозапис від Карімової, де вона казала, що з нею поводяться "гірше, ніж з собаками". Крім того, у вересні 2014 року Карімова найняла лондонське PR-агентство Davidson Ryan Dore для передачі на Захід своїх фотографій. Знімки, таємно вивезені з Ташкента, були опубліковані ВВС в середині вересня, на яких видно, що Гульнара стала виглядати набагато гірше, ніж на оприлюднених світлинах раніше, де вона була схожа на поп-діву.

Через домашній арешт та повну ізоляцію Гульнари Карімової, у Мережі майже не з'являється нової інформації про неї.

Фото: BBC

ЛОЛА КАРІМОВА-ТІЛЛЯЄВА

Про молодшу доньку Іслама Карімова відомо набагато менше, ніж про Гульнару. Лола є постійним представником Узбекистану при ЮНЕСКО.

Як і сестра, вона приділила багато уваги навчанню. Жінка отримала ступінь магістра з міжнародного права, а також стала кандидатом психологічних наук у Ташкентському державному університеті.

Фото: Getty Images

Лола Карімова одружилася з бізнесменом Тимуром Тілляєвим. У подружжя є троє дітей: доньки Мар'ям та Сафія й син Умар.

Жінка займається благодійністю. Вона заснувала два фонди, які мають на меті допомогти дітям-сиротам, а також дітям з інвалідністю та дітям з неблагонадійних сімей. Крім того, Лола Карімова є президентом Федерації гімнастики Узбекистану.

Фото: Getty Images

Повʼязані теми:

Наступна публікація