Що відомо про трагедію в Орландо: стрілець, останні повідомлення від жертв та "Ісламська держава"

Що відомо про трагедію в Орландо: стрілець, останні повідомлення від жертв та "Ісламська держава"

Фото: Reuters

Омар Матін, який влаштував криваву стрілянину у гей-клубі в Орландо, двічі привертав увагу американських спецслужб.  

ТСН.ua зібрав воєдино всю найважливішу інформацію про кривавий теракт, що стався напередодні у США. 

Так, 12 червня вночі в американському місті Орландо невідомий увірвався до клубу Pulse, де влаштовують вечірки ЛГБТ-спільноти, та відкрив стрілянину.  Жертвами інциденту стали 50 людей, ще принаймні 53 отримали поранення і були госпіталізовані.

Сам нападник був ліквідований під час перестрілки із спецпризначенцями. Убивця був озброєний гвинтівкою і пістолетом, при ньому також був підозрілий пристрій. Повідомлялося, що він захопив заручників і забарикадувався в гардеробі. Видання Washington Post повідомило ім'я підозрюваного. Ним виявився 29-річний Омар Матін

Сім'я Матіна приїхала з Афганістану, хоча сам він народився вже в США, в Нью-Йорку. Пізніше його сім'я переїхала до Флориди, в Форт-Пірс. У 2007 році Матін закінчив коледж Indian River State.

Зі зброї у нього був дрібнокаліберний пістолет. 

Місцева поліція визнала напад на нічний клуб локальним терактом. Президент США Барак Обама заявив, що стрілянина в орландському клубі стала найчисельнішою за кількістю жертв в історії США та другим наймасштабнішим терактом після 11 вересня 2001 року. У штаті Флорида запровадили надзвичайний стан. 

Омар Матін перед нападом на гей-клуб зателефонував до поліції і заприсягнувся у вірності "Ісламській державі".

Терористична організація "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність на криваву стрілянину у гей-клубі в Орландо.

Омар Матін, який влаштував криваву стрілянину у гей-клубі в Орландо, двічі привертав увагу американських спецслужб.

Його колишня дружина переконує, що Матін постійно її бив, що і стало причиною розлучення. А ось імам в мусульманському центрі, котрий відвідував нападник, зауважив, що він не виділявся із натовпу вірян. 

Пізніше стало відомо, що Матін працював з 2007 року у найбільшої в світі приватній охоронній компанії G4S.

Компанія G4S надає різноманітні послуги в сфері безпеки державним структурам і приватним клієнтам. Зокрема, вона є підрядником міністерства національної безпеки США і брала участь у забезпеченні безпеки на Олімпійських іграх в Лондоні в 2012 році.

Також стали відомі імена шістьох загиблих в кривавій стрілянині в Орландо. У мерії продовжують встановлення осіб загиблих і закликають родичів та сімей жертв зв'язуватися із чиновниками.

Зауважимо, що жителька Орландо Міна Джастіс показала останні смс від свого сина, які він надіслав після того, як озброєний чоловік відкрив вогонь у місцевому нічному гей-клубі "Pulse".

Жінка була поруч із клубом, намагаючись відшукати свого 30-річного сина Едді Джастіса. Він написав їй смс про те, що сталася стрілянина і попросив викликати поліцію.

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

ФБР класифікувало стрілянину у гей-клубі в місті Орландо як акт тероризму

Повʼязані теми:

Наступна публікація