Сенсаційна знахідка на Сицилії: унікальний метал може походити із загубленої Атлантиди

Сенсаційна знахідка на Сицилії: унікальний метал може походити із загубленої Атлантиди

В Італії знайдено оріхалк / Фото: positime.ru

Вчені схвильовані наслідками аналізу – в Італії знайдено сплав під назвою оріхалк.

На італійському узбережжі знайшли унікальний червоний метал. З оріхалку, за свідченням давньогрецького історика Гесіода, був зроблений щит Геракла, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вчені твердять, що ця знахідка веде до історії легендарної Атлантиди. Тепер сліди затонулого континенту шукатимуть у Середземному морі.

39 злитків загадкового металу відшукали у водах сицилійської Джели. Більше ніж 2,5 тис. років вони пролежали всього лише за 300 метрів від берега під уламками затонулого корабля.

Кілька десятиліть Франко Кассаріно щотижня пірнав у море, досліджуючи глибини. І ось нарешті йому пощастило. Спершу сам і гадки не мав, наскільки.

"Я очам своїм не повірив, мені здалося, що я знайшов золото! Одразу подзвонив до керівницва берегової охорони. За правилами, я маю повідомляти їх про важливі знахідки, потім сів за кермо та повіз злитки до Палермо. Мені кортило швидше дізнатися що воно таке", - розповів дослідник Франко Кассаріно.

Замість золота в лабораторії виявили рідкісний сплав з міді, цинку та домішків срібла і золота. Археолог Себастьяно Туза, що займається морською культурною спадщиною Сицилії, шокований, бо результат аналізу точно збігається із описом металу, відомого ще з часів стародавньої Греції. Пірнальник-аматор знайшов справжній оріхалк.

У водах Сицилії знайшли унікальний червоний метал, що пролежав на дні 2,5 тисячі років

У водах Сицилії знайшли унікальний червоний метал, що пролежав на дні 2,5 тисячі років

"В античних текстах чимало згадок про оріхалк. Платон згадує його як металл, що був у широкому вжитку на Атлантиді. Палац Посейдона, твердить Платон, був весь оздоблений пластинами з оріхалку, тобто цьому металу надавали велике значення, як символу влади та багатства", - розповів фахівець.

Як судно з оріхалком потрапило до Джели, вчені поки і гадки не мають. Потрібна додаткова експертиза мінеральних домішків у злитках, аби вже по структурі грунту, з якого походить метал, намагатися з'ясувати, звідки його везли. І хоч походження оріхалку саме з Атлантиди – це версія, до якої серйозні науковці ставляться обережно, знахідку пильно охороняють.

"Тут встановлені камери спостереження, що працюють 24 години на добу, та встановлено сигналізацію. Абсолютно всі предмети під наглядом. А злиткам приділяють ще й окрему увагу, адже вони належать не музею, а департаменту захисту культурної спадщини", - пояснив директор музею Енніо Турко.

Пірнальника Франко сенсаційна знахідка не збагатила. Оріхалк він віддав музею безкоштовно. Власним коштом готується до нових занурювань. Хоче знайти справжнє свідчення існування зниклої цивілізації.

"Я мрію знайти статую. Саме статую і за будь-якої ціни. Два роки тому разом з хлопцями з флоту ми знайшли ступні статуї, що має бути вищою за собор. Знахідку передали до музею Джели. Ця статуя мені не дає спокою. Море кличе мене", - зізнається він.

Минулого року в Норвегії турист-рибалка випадково знайшов 1200-річний меч вікінгаЗнахідка перебуває у відмінному стані та належить до 750-800 року нашої ери.

Кореспондент ТСН Катерина Нестеренко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація