Шампанське на честь перемоги Трампа. Російська реакція на обрання нового президента США

Шампанське на честь перемоги Трампа. Російська реакція на обрання нового президента США

Фото: Reuters

ТСН.uа зібрала реакцію російських чиновників, політиків і навіть РПЦ МП на перемогу республіканця.

Сьогодні, 9 листопада, у США оприлюднили кінцеві результати виборів президента – перемогу здобув кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп. За його кандидатуру проголосувало 48,1% виборців. Вони віддали за республіканця 276 голосів. Демократка Гіларі Клінтон набрала 47,2% і 218 голосів виборців.

Бурхливо відреагували на перемогу Трампа не тільки в США, а й в Росії. Де, як відомо, називали його однодумцем і заявляли про готовність "перезавантажити стосунки" держав.

Одного разу, Трамп висловився про Володимира Путіна схвально, назвавши його "сильним лідером", з яким він хотів би підтримувати "дуже хороші взаємини".

ТСН.ua вирішила зібрати всю реакцію російських чиновників, політиків і навіть РПЦ на перемогу республіканця.

Одним з перших з перемогою Трампа привітав президент Росії Володимир Путін.

У прес-службі Кремля повідомили, що російський лідер направив новообраному президенту телеграму, в якій висловив надію на спільну роботу, щоб вивести стосунки між двома країнами з кризи.

Відзначається, що Путін також розраховує, що спільно сторони будуть вирішувати актуальні питання міжнародного порядку і шукати ефективні відповіді на виклики глобальної безпеки, йдеться у телеграмі.

Крім того, російський президент висловив упевненість, що "вибудовування конструктивного діалогу між Москвою і Вашингтоном, яке ґрунтується на принципах рівноправності, взаємної поваги і реального приймання позицій один одного, відповідає інтересам народів наших країн і всього світового співтовариства", повідомили у прес-службі.

Також одіозний глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва буде оцінювати роботу нового керівництва Білого дому тільки за його справами.

"Я не можу сказати, що всі попередні лідери наших партнерів в будь-якій ситуації були передбачувані - це частина життя, частина політики. Слів чув багато, будемо судити за справами, відповідати будемо справою на справу", - зазначив Лавров.

Слідом, скандальний керівник нелегітимної "ЛДПР" Володимир Жириновський заявив, що в США переміг кращий кандидат, який не загрожує війною з РФ і просто американці хочуть спокійного життя, повідомляє РИА Новости.

"Ось аналіз, чому Америка голосувала за Трампа: складна ситуація у світі, Гілларі загрожує війною, для неї Росія – головний ворог. Звичайно, більшість американців хоче спокійного життя", – сказав Жириновський.

Він також підкреслив, що, на жаль, політологи і журналісти в Росії не пророкували перемогу Трампа.

"Нехай бабуся Гілларі відпочиває", - додав він.

У нелегітимній Держдумі теж не приховують радості, в "ЛДПР" оголосили про намір провести в перерві пленарного засідання "урочисті збори фракції" у зв'язку з перемогою Трампа, а всім депутатам і журналістам обіцяно з цієї нагоди шампанське, передає Інтерфакс.

Варто зазначити, що і засідання в так званій Держдумі РФ почалося з оплесків.

"Дорогі друзі, шановні колеги, три хвилини тому Гілларі Клінтон визнала свою поразку на виборах президента Сполучених Штатів, а секунду тому Трамп почав свою промову, як обраний президент Сполучених Штатів Америки, з чим і я вас всіх вітаю", – сказав так званий депутат-міжнародник В'ячеслав Ніконов ("Єдина Росія"). У відповідь на його слова депутати стали аплодувати.

Від себе Ніконов також додав, що "це протестні вибори, вибори простих американських робітників, які були незадоволені тим, що Америка втручалася в усі справи в світі і не займалася своєю внутрішньою політикою".

Спікер нелегітимної Держдуми В'ячеслав Володін також прокоментував результати виборів у США, відзначивши, що Росія з повагою ставиться до вибору американського народу.

"Для нас важливо, щоб відносини між нашими країнами будувалися на базі взаємної поваги та рівноправного партнерства, а співпраця носила взаємовигідний характер. Тільки в цьому випадку ми зможемо наші відносини підняти на новий рівень, який відповідає інтересам народів двох країн", - прокоментував Володін.

Також досить грубо відреагував на результати виборів і так званий голова комітету з регіональної політики Микола Харитонов (КПРФ).

"У 18 років дівчина буває непередбачуваною, а в 70 років і тим більше, ми сьогодні із задоволенням зустрічали ці підсумки", – заявив він.

А так званий лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов сказав, що на Гілларі Клінтон хаос і кров в Північній Африці.

"Схоже, що перемагає Дональд Трамп. Дрібничка, а приємно, що все-таки не Гілларі Клінтон, яку ми добре пам'ятаємо як держсекретаря, з ім'ям якої пов'язані хаос і кров в Північній Африці. І яка при цьому відчуває якісь особисті неприязні почуття до Росії і нашого лідера. Судячи із заяв Трампа, у нього немає особистого антагонізму до Володимира Путіна ", – прокоментував Миронов.

У Раді Федерації сподіваються на те, що з приходом Трампа до влади стане можливою "перезавантаження" відносин Росії і США.

"Сподіваюся, що багато питань будуть вирішуватися з Трампом простіше, можливе "перезавантаження "відносин", - сказав РИА Новости перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Володимир Джабаров.

А на думку першого віце-спікера нелегітимної Держдуми РФ Івана Мельникова, ілюзій від підсумків президентських виборів в США бути не повинно, оскільки "американський імперіалізм" та "хижі інтереси транснаціональних корпорацій" нікуди не дінуться.

"Дивно, що ця стійка людина все-таки прорвалася через всі перешкоди і здобула перемогу, пересиливши адміністративні та інформаційні переваги Клінтон і елітних кланів, які підтримують її. Ілюзій і ейфорії бути не повинно: американський імперіалізм і хижі інтереси транснаціональних корпорацій, звичайно, нікуди не дінуться ", - сказав він.

Своєю чергою, секретар Громадської палати РФ Олександр Бречалов вважає, що перемога Дональда Трампа на виборах в США означає те, що американці просто втомилися від мілітаристських рішень і бажання постійно встановлювати правила гри.

"Це означає, на мій погляд, що все-таки американці втомилися від цієї установки "ми - найсильніша нація", "ми встановлюємо правила гри". Я сподіваюся, що це саме так. Тому що все-таки у Клінтон акценти були на якесь перезавантаження відносин з Росією зі знаком мінус ... у неї дуже великий шлейф рішень під назвою "війна". Я сподіваюся, що американці, голосуючи за Трампа, все-таки прийшли до якихось конструктивних рішень і втомилися від цього епатажу, від цього вектора на війну, – зазначив Бречалов.

За його словами, що в цьому "блискучому шоу під назвою вибори" він робив ставки саме на Трампа, тому що "в цьому сценарії повинен бути якийсь новий, свіжий струмінь, дихання".

Наслідки американського вибору для України

Наслідки американського вибору для України

А сенатор Олексій Пушков висловив думку, що ставка Гілларі Клінтон на конфлікт з Росією зіграла для неї погану роль.

"Російська карта" і залякування Путіним не допомогли Клінтон. Навпаки, її ставка на конфлікт з Москвою викликала страх, послуживиши їй поганою службу ", – написав він у своєму Twitter.

Варто зазначити, що політика США не пройшла і повз Московського патріархату.

У РПЦ сподіваються, що перемога Трампа тільки позитивно позначиться на міжнародній ситуації.

"Не думаю, що ми повинні віддаватися ейфорії з приводу перемоги республіканського кандидата. Час покаже, яким він буде президентом, чи виконає обіцянки, які давав під час передвиборчої кампанії. Але з його обранням з'являється надія на поліпшення всієї системи міжнародних відносин, на створення єдиної всесвітньої коаліції проти тероризму ", – заявив Інтерфаксу глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон.

За його словами, риторика кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон не переконала більшість виборців, "і навіть активна підтримка чинного президента Обами не додала їй голосів".

У РПЦ вважають, що американцям було поставлено запитання: "ви хочете, щоб все залишалося, як було, або ви хочете змін?" – і американський народ проголосував за зміни.

Головний редактор пропагандистського каналу RT Маргарита Симон'ян заявила, що піде на пенсію, якщо Трамп "визнає наш Крим, скасує санкції, домовиться з нами щодо Сирії і звільнить Ассанжа". За її словами, цей світ стане кращим.

Повʼязані теми:

Наступна публікація