Шеремета відспівали в соборі, настоятеля якого вважають духівником Лукашенка

Шеремета відспівали в соборі, настоятеля якого вважають духівником Лукашенка

Фото: Наша Ніва

Російський опозиціонер на похороні Шеремета натякнув, що за його смертю може стояти ФСБ.

У Мінську поховали журналіста Павла Шеремета. Церемонія відбувалась під пильним наглядом спецслужб, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вхід на територію храму, де прощалися із Шереметом, ретельно охороняли люди у цивільному, але з раціями. Заходити із телекамерами і фотоапаратами у приміщення, де стояла труна, не дозволяли. Не на камеру кажуть, щоб не було провокацій. Сам храм невинно убієнних усіх святих влада також виділила під церемонію не випадково – говорить колишній колега і приятель Шеремета Володимир Мацкевич. "Настоятель цього собору, ну, я не православний, не знаю, як це все називається, це духівник Лукашенка. То, що відбувається на цьому місці, прощання з Павлом, це якийсь знак. Бо пролукашенківський настоятель дає організувати отаку акцію", - каже філософ Володимир Мацкевич.

Під пильним наглядом спецслужб у Мінську поховали журналіста Павла Шеремета

Під пильним наглядом спецслужб у Мінську поховали журналіста Павла Шеремета

Черга із людей, які знали Шеремета особисто або пам'ятають його роботу, в'ється навколо храму. Несуть білі і червоні – у національних білоруських кольорах – квіти. Записувати інтерв'ю про Павла колеги просять лише білоруською, щоб наголосити – він їхній, він – білорус. Колеги добре пам'ятають, як 16 років тому зник безвісти оператор Шеремета Дмитро Завадський. "Хто б міг подумати, що таке спіткає Пашу. Хоча ми знаємо, де він, можемо з ним проститися. Але ми бачимо, що спецслужби полюють на слово, на вільні погляди, і можемо в тому переконатися", - каже журналіст Любов Луньова.

Труну із тілом до Мінська доправили українським військовим літаком. Вінок від президента України також був біля труни. Від російської та білоруської влади – жодних знаків уваги. Із Москви приїхали журналісти, котрим, як і Шеремету, більше немає місця на центральних каналах, та опозиційні політики. Ілля Яшин каже, що Павло після переїзду до Києва зізнавався йому, що нарешті щасливий – в нього була сім'я і улюблена робота, він активно займався спортом, скидав вагу і збирався жити довго. У тому, що сталося, Яшин бачить руку Кремля. "Ми обговорювали вбивство Нємцова. Я казав, що може, мало сенс свого часу Борю вмовити виїхати до Києва, тому що, можливо, це врятувало б йому життя. Паша так сумно посміхнувся і сказав, що якщо ти думаєш, що путінські спецслужби не зможуть дістати людину в Києві, ти сильно помиляєшся, тому що ФСБ почувається в Києві, як удома досі", - розповів опозиційний політик.

З храму труну виносять під церковний спів. З Києва прилетіла цивільна дружина, головний редактор "Української правди" Олена Притула, поруч мати, діти і перша дружина Шеремета. Глядачі, друзі та колеги проводжають Павла оплесками. Журналіста поховали на заміському кладовищі Мінська, поруч із батьком. Павлу Шеремету було 44 роки.

Нагадаємо, вранці 20 липня, в центрі Києва загинув відомий журналіст Павло ШереметАвто, в якому він пересувався, вибухнуло.

Як заявив генпрокурор України Юрій Луценко, Шеремет загинув у результаті спрацьовування вибухового пристрою. "Це вбивство", - констатував він.

Радник міністра МВС Зорян Шкіряк заявив, що вибухівка потужністю від 400 до 600 грам в тротиловому еквіваленті. Він не виключає, що машину могли підірвати дистанційно або з тимчасовою затримкою.

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт заявляє, що силовики розглядають чотири основні версії вбивства журналіста Павла Шеремета – професійна діяльність, особисті мотиви, "російський слід" і замах на керівника "Української правди" Олену Притулу.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Шеремет

Повʼязані теми:

Наступна публікація