Шок змушує росіян скорочувати витрати на їжу та ліки - Bloomberg

Шок змушує росіян скорочувати витрати на їжу та ліки - Bloomberg

Фото: Reuters

Майже половині росіян доводиться економити на ліках, ігноруючи приписи лікарів, якщо лікування надто дороге.

Роздрібна торгівля в червні суттєво скоротилася до рекордно низького рівня за останні 18 місяців. Росіяни економлять на їжі і ліках.

Про це пише Ольга Танас в статті "Все ще перебуваючи в стані шоку, російські споживачі скорочують витрати на їжу та ліки", опублікованій на сайті Bloomberg.

"Магніт" – це мережа магазинів від Арктики до підніжжя Кавказу, і саме вона першою дізнається про повернення російського споживача. Але зараз найбільша в країні мережа супермаркетів пройшла через те, чого ніколи раніше не бачила.

У роздрібній мережі мільярдера Сергія Галицького, яка налічує майже 13 000 торгових точок в Росії, повідомили, що середній чек скоротився вперше з того моменту, коли вони почали відкривати дані десять років тому. Чек скоротився на 1,5% в першому півріччі 2016 року, порівняно з роком раніше. Обсяг роздрібних продажів у червні впав до рекордно низького рівня за 18 місяців, на 5,9% порівняно з роком раніше, повідомила Федеральна служба державної статистики у Москві.

"Споживання не може зростати", - сказав Дмитро Польовий, головний економіст по Росії в ING Groep NV (Москва). "Зарплати не зростають або зростають набагато більш помірними темпами, ніж раніше, кредитування скорочується".

Росія відвертається від споживчої моделі зростання після обвалу цін на нафту, криза, тим часом, знищує середній клас, мільйони людей занурюються в убогість. Навіть поліпшення рівня споживчої довіри і стабілізація інфляції не призводять до збільшення попиту. Швидше, домашні господарства ще тугіше затягують паски.

Продукти харчування, ліки

Нещодавні опитування показали, що майже третина росіян зараз купує менше продуктів харчування, ніж раніше, в той час як 49% визнають, що економлять на ліках, ігноруючи приписи лікарів, якщо лікування надто дороге. Приблизно дві третини кажуть, що ціни на товари і послуги, які купують їхні сім'ї, зростають удвічі швидше, ніж офіційно заявлений рівень інфляції, або ще швидше від нього.

Оскільки все більше людей опиняються в скрутному становищі, вони довше використовують товари тривалого користування, ця тенденція поширюється на багато предметів – від автомобілів до електроніки, меблів і побутової техніки, повідомляє російська рейтингова компанія "АКРА". Реальні наявні доходи населення будуть продовжувати знижуватися ще протягом двох із половиною років, і після цього існує ризик застою, повідомила компанія в звіті минулого місяця.

Зниження роздрібних продажів у червні перевищила 5,4%  середнє значення, яке прогнозували економісти, опитані Bloomberg. За даними служби статистики, реальні грошові доходи знизилися на 4,8%, а заробітна плата з урахуванням інфляції несподівано виросла на 1,4% відсотка.

Хоча в наступному році роздрібні продажі повинні знову зрости приблизно на 2%, це все одно набагато нижче середнього приросту в 6% в 2010-2013 роках і 10,5% в 2000-2008 роках, повідомляють в Morgan Stanley.

"Стрічка", "Магніт"

Важке становище домогосподарств впливає на весь ринок, завдаючи шкоди таким мережам роздрібної торгівлі, як "Стрічка" і "Магніт". Індекс споживчих товарів і послуг ММВБ впав на 3,4% цього року і перебуває на рівні нижче середнього порівняно з більш широким індексом ММВБ, який складає 9,2%. "Магніт", розташований в Краснодарі, на півдні Росії, знизився більш як на 17% у 2016 році.


Скрутне становище споживачів – ключова ознака спаду в Росії, який тепер перейшов на другий рік. На відміну від спаду 2009 року, коли Росія підтримала свою валюту і збільшила пенсії, цього разувлада відреагувала на падіння цін на нафту ослабленням рубля і скороченням витрат.

"Фінансовий тиск через похмурі прогнози для цін на нафту і нова стратегія зростання уряду дозволяють припустити, що доходи і зростання споживання будуть обмеженими", - повідомляють Аліна Слюсарчук і Марія Берснєва, аналітики Morgan Stanley.

Зниження ризиків?

Великим сюрпризом стала відсутність зовнішнього впливу на політику, навіть перед парламентськими виборами восени і президентськими виборами 2018 року. Рейтинг схвалення діяльності президента Володимира Путіна залишається на рівні 80% і вище, відтоді, як у березні 2014 року почався конфлікт в Україні. За даними опитування фонду "Громадської думки", тільки 23% росіян говорять, що готові взяти участь в акціях протесту, якщо вони будуть проводитися в найближчі місяці, порівняно з 71% тих, хто не стане брати участь.

Існує пояснення того, чому рівень безробіття практично не змінювався протягом усієї кризи. Рівень безробіття поліпшився на третину в червні, впавши нижче прогнозованих 5,4%, 5,6%, повідомляють у службі статистики.

 

"Низький рівень безробіття захищає політичні ризики від тривалої рецесії, тому в середньостроковій перспективі низькі темпи зростання здаються прийнятними з політичної точки зору", - сказав Володимир Осаковський, головний економіст по Росії в Банку America Corp. (Москва). "Незважаючи на рецесію, у людей, загалом, зберігається постійний потік доходу".

Ситуація складна, оскільки уряд намагається впоратися з найбільшим дефіцитом бюджету з 2010 року, роблячи вибір на користь невеликого збільшення пенсій і заморожування заробітної плати для працівників державного сектору.

"Влада не буде турбуватися, поки немає ніяких політичних загроз", - сказав Польовий. "Півтора року населення пристосовується до стресової ситуації - це показник відсутності яких-небудь наслідків для уряду".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація